Министърът на спорта обяви Катя Дафовска за лъжкиня

Министърът на спорта обяви Катя Дафовска за лъжкиня
A A+ A++ A

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев коментира твърденията на президента на Българска федерация по биатлон Екатерина Дафовска, която заяви, че във федерацията я карат на „мускули и заеми“ и че треньорите работят без да получават възнаграждения. Според министъра тези твърдения не отговарят на истината.  

Ето какво написа Василев на официалната си страница във Фейсбук:

„Скъпи приятели,

Твърденията на председателя на Българската федерация по биатлон (БФБ) Екатерина Дафовска от днес (21.03), че в централата „карат на мускули и заеми“, не отговарят на истината. БФБ е една от малкото, получили целево финансиране от държавата в началото на годината за участие на българските биатлонисти в състезания, включени в международния спортен календар. Средствата са в размер на 98 129 лв.

Причината БФБ да не е включена за разглеждане от експертна комисия към 18.03.2022 г. са установени задължения към Националната агенция по приходите (НАП) след извършена служебна проверка. Това условие е изрично посочено в чл. 5, ал. 1, т. 2 и 3 от Наредба № 3 от 02.04.2019 г. за реда за финансово подпомагане на дейности в областта на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност. 

При сключването на договорите между Министерството на младежта и спорта (ММС) и българските федерации по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения през 2022 г. изцяло се спазва нормативната уредба и законите в Република България.

До момента са одобрени 31 проекта на федерации, кандидатствали по Програмата. За да бъде осигурено нормалното функциониране на централите, както и оптималният тренировъчен и състезателен процес на българските спортисти, комисията работи усилено, за да могат всички проекти да бъдат оценени и договорите между федерациите и ММС да бъдат сключени възможно най-бързо.

Вместо да прави опити за внушения и дискредитиране на ММС, председателят на БФБ е необходимо да насочи усилията си върху подобряване на представянето на родните биатлонисти. Резултатите на последните Зимни олимпийски игри в Пекин не отговарят на милионното финансиране, което федерацията получава от ММС. Успехите на Благой Тодев, постигнати при младежите, са само изключение от правилото, че българският биатлон е в регрес.

Екатерина Дафовска е безспорно голям спортист, но и от над 10 години ръководител на БФБ. Би трябвало човек с нейния управленски опит да е запознат отлично с нормативната уредба, тъй като до този момент федерацията многократно е кандидатствала за финансиране от ММС.

Трябва да е пределно ясно на г-жа Дафовска, както и на всички останали ръководители в българския спорт, че се слага край на досегашните порочни практики на финансиране и отчитане. В тази връзка, в най-скоро време ще инициирам среща с всички федерации, от която ще стане ясно, че най-важно ще бъде спазването на закона в отношенията между държавата и спортните организации“.

#Радостин Василев #Екатерина Дафовска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »