Радев уреди с Дуда МиГ-овете ни да се ремонтират в Полша, вместо в Русия

Радев уреди с Дуда МиГ-овете ни да се ремонтират в Полша, вместо в Русия
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев проведе среща с полския си колега Анджей Дуда на „Дондуков“ 2. В изявление след това Радев обяви, че Дуда е поел ангажимент за незабавно съдействие за ремонт на самолетите ни МиГ-29 в Полша. Целта явно е да се заобиколи Русия.

Радев подчерта, че в други държави от източния фланг години наред върви процес на модернизация на въоръжените им сили, докато у нас това се е неглижирало.

Според президента особено критичен проблем има с изтребителната ни авиация. Ресурсът на двигателите на самолетите ни изтичал в края на тази година.

"А оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство можем да очакваме евентуално около 2030 г. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения и не на последно място и много важно - да компрометираме и самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва.

В Полша продължавали да имат и руско въоръжение.

„Затова искам да благодаря на президента Дуда (водим този разговор още от посещението ми в Полша) за неговата готовност незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили“, каза Румен Радев.

Той призова българското правителство да помисли за изпращане на индивидуални защитни средства като бронежилетки и каски в Украйна, но на цивилното население, особено там, където има български малцинства, подложени на обстрел. 

Радев обяви, че с колегата му Дуда са "единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война между два братски славянски народа", както и в съвместния им призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. 

"Тази война причинява не само разрушения, не само огромни страдания на хората. Тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние заедно с Полша сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса (НАТО - б.а.), за създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите. И формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия", каза българският президент. 

Това обаче не отменяло голямата отговорност пред нас, за която той напомнял пред не едно българско правителство - да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет. 

Румен Радев подчерта, че е важно да се задълбочи военното взаимодействие между държавите по източния фланг, както и развитието на връзките по отношение на инфраструктурата. 

Анджей Дуда бе много по-остър в осъждането на агресията в Украйна. 

#Румен Радев #Анджей Дуда #Полша #МИГ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"