ЕС ще се ангажира със съвместно закупуване на газ

ЕС ще се ангажира със съвместно закупуване на газ
A A+ A++ A

Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на върха тази седмица със съвместно закупуване на природен газ, втечнен природен газ (ВПГ) и водород преди следващата зима. Това се казва в проект за заключителна декларация, цитиран от Ройтерс.

След като Украйна беше нападната от Русия, най-големия доставчик на газ за Европа, цените на енергията скочиха и 27-те бяха принудени да се опитват спешно да диверсифицират източниците си на доставки, за да намалят зависимостта си от Москва. 

В проектодекларацията на Европейския съвет, който ще бъде посветен главно на тази тема в четвъртък и петък, е посочено, че страните членки и Европейската комисия ще работят заедно за съвместно купуване на природен газ, ВПГ и водород.

Европейската комисия още миналата година предложи 27-те да имат общ стратегически резерв от природен газ, представен от някои страни като Испания като начин за смекчаване на енергийните кризи.

Това предложение, зле прието от страните доставчици, тъй като би ограничило възможностите им по отношение определянето на цените, предизвика колебания и сред някои страни членки, защото енергийната политика е от правомощията на държавите. Сега, с войната в Украйна, то стана по-привлекателно и може да постави под въпрос в краткосрочен или средносрочен план доставките на руски газ, които възлизат на 40 процента от европейските нужди в момента.

Комисията обяви, че ще помогне на 27-те да създадат още тази година програма за съвместно закупуване и се очаква да предложи тази седмица за приемане от страните членки на правило, налагащо запълването на газовите резерви на 90 процента преди всеки зимен сезон. Мощностите за складиране на ЕС в момента са запълнени само на 26 процента. 

 
Източник:БТА
 

#ЕС #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"