Тежка авария в ПАВЕЦ "Чаира", няма опасност за хората (ДОПЪЛНЕНА, ВИДЕО)

Тежка авария в ПАВЕЦ "Чаира", няма опасност за хората (ДОПЪЛНЕНА, ВИДЕО)
A A+ A++ A

Тежка авария се е случила днес в държавната ПАВЕЦ "Чаира". По информация на "Капитал" при тестване на една от турбините, които бяха в ремонт, се е получил силен воден удар и съоръжението буквално е унищожено. Пораженията са такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността. Като възможна причина източници на "Капитал" сочат липсата на адекватни компютърни симулации и непрофесионално изпълнение на ремонтните дейности.

В Министерския съвет се проведе извънреден брифинг на премиера Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов във връзка с авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

"Факт е, че имаше авария на ПАВЕЦ, събират се данни какво точно ще се е случило. Разчитахме на тази мощност да влезе в експлоятация, а сега това няма да се случи". Това каза енергийният министър Александър Николов.

"Разпоредил съм проверки на МВР и ДАНС", допълни Кирил Петков.

Още през ноември 'Капитал" писа, че ПАВЕЦ "Чаира" работи само с 25% от капацитета си, тъй като три от четирите ѝ помпи не функционират - две от тях са в дългогодишен ремонт, а другата аварира през миналото лято и все още не е пусната в действие. Сега аварията се е случила в една от ремонтираните мощности.

В началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка "по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието". По думите му от няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожавана, "очевидно и най-вероятно с оглед на икономическите интереси на един субект". 

Освен да осигуряват електроенергия за пазара, ПАВЕЦ играят ключова роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страната - ако има недостиг, бързо могат да го покрият, а ако има излишък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска), помпите могат да се активират в обратен режим и да изпомпват вода нагоре, за да разтоварят енергийната система. Без тях ролята на балансьор се изпълнява основно от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи.

Кой какво ремонтира

Макар да става дума за държавно съоръжение с огромна важност, включително за националната сигурност, за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира" не се знае много. Темата бе повдигната през есента от т.нар. партии на промяната. Тогава "Капитал" изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е собственик на големите държавни водни централи, но от НЕК не отговориха.

Публична информация по казуса няма. Не са проведени и обществени поръчки, заради което няма как да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, сроковете и стойностите. Това пък се обяснява с факта, че част от финансирането за целия проект по рехабилитацията на комплекса "Белмекен - Чаира - Сестримо" заедно с ВЕЦ "Въча" - 26.6 млн. евро, е осигурено от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ "Козлодуй", като администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите почти 16 млн. евро са собствено финансиране от НЕК.

Ремонтът на "Чаира" е възложен от НЕК през април 2019 г. на австрийския консорциум ABB - VOITH срещу 13.8 млн. евро. По информация на "Капитал" обаче реалният подизпълнител на ремонтните дейности е румънската USM Resita.

 

#ПАВЕЦ Чаира #авария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници