Москва гони американски дипломати като реципрочна стъпка към САЩ

Москва гони американски дипломати като реципрочна стъпка към САЩ
A A+ A++ A

Кремъл заяви днес, че последното експулсиране на американски дипломати от страна на Москва е било предизвикано, след като миналия месец Вашингтон каза, че експулсира 12 руски дипломати от мисията на страната в ООН в Ню Йорк поради съображения, свързани с националната сигурност, предаде Ройтерс.

Вчера посолството на САЩ в Москва получи списък на своите служители, които са обявени за персона нон грата.

"За да престанем да експулсираме американски дипломати, САЩ трябва да прекратят своите действия по експулсиране на наши дипломати. Нашите действия не са първопричина за тази криза, те са предизвикани и ответни",  коментира днес Песков, цитиран от ТАСС.

Той също така уточни, че попадналият под санкции руски милиардер Роман Абрамович е участвал в началния етап от преговорите с Украйна, които сега продължават на ниво делегации.

Западните правителства наложиха санкции срещу Абрамович и други руски олигарси в опит да изолират президента Владимир Путин и неговите съюзници заради войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл не отговори на въпрос каква е била реакцията на Путин на оттеглянето на Анатолий Чубайс като негов специален представител за връзките с международни организации.

"Не, не ми е известно. Едва ли (Путин) е реагирал някак, (Чубайс) се е оттеглил и толкова", каза Песков. Той уточни, че либералният икономист е работел в администрацията на Путин на доброволни начала, а не като щатен сътрудник.

Вчера запознат с въпроса източник заяви пред Ройтерс, че освен че се е оттеглил от поста си, Чубайс е напуснал Русия и не възнамерява да се връща. Това е най-високопоставеният представител на руските власти, оттеглил се след началото на т. нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна, отбелязва агенцията.

Източникът на Ройтерс, който пожелал анонимност, не каза защо либералният икономист е решил да напусне Русия. Самият Чубайс е отказал коментар пред Ройтерс. 

Източник:БТА

#Русия #САЩ #мерки #изгонени дипломати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »