"Момент, бе": историята с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

"Момент, бе": историята с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова
A A+ A++ A

"Момент, бе." Ядосаната реплика на Бойко Борисов към журналистите да не го прекъсват при излизането му от ареста на 18 март, която влезе в серия мемета, всъщност може да бъде използвана и като обобщение за действията на прокуратурата по казуса.

Ако нещо се изясни и за масовата аудитория от акцията срещу бившия премиер, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, то е, че всичко зависи от прокуратурата ("господар на досъдебното производство"), а тя явно не иска или не бърза да разследва Борисов и близкото му обкръжение. Появиха се и твърдения, че това всъщност е била целта - демонстрация, че главният прокурор Иван Гешев няма да задвижи разследване на бившия премиер и така ще потвърди мотивите за исканата му оставка/смяна. Но тя едва ли е била основната, защото провалът (засега) носи и негативи на управляващите и мобилизира Борисов и ГЕРБ за реванш.Действията на МВР изглеждат прибързани и недобре координирани, но няма публични данни за превишаване на правомощия. По закон силовото министерство може да действа при неотложност, има право да претърсва и да арестува (без значение по кое време на денонощието и кой е проверяваният). След това то предава събраните данни от своята проверка на прокуратурата. И тук си пролича, че двете институции се разминаха дори в комуникацията помежду си по случая. От прокуратурата казаха, че не са получили искане за внасяне на обвинения, а от МВР обясниха, че прокурорите отказвали да приемат разследващите полицаи и че в изявите си пред медиите заблуждават какви материали са получили. 

От държавното обвинение обявиха още действията на вътрешното министерство за "опорочени". На това основание съдът отказа да разглежда исканията за претърсване и изземване, защото щом били "незаконосъобразни", нямало нужна от санкция на съд. И на петия ден (22 март) след арестите "топката" се върна в прокуратурата, която все пак обяви, че ще повтори действията на МВР и ако намери достатъчно доказателства, ще повдигне обвинения.

Така темата започна да затъва във взаимни междуинституционални обвинения и процедури, а дори и медийните изяви на вътрешния министър Бойко Рашков и изслушването му в парламентарната вътрешна комисия не дадоха отговори на някои въпроси.

Досега не се разбра защо точно на 17 март се стига до арести по проверката на МВР, както и каква точно е ролята и връзката по случая на европейската прокуратура (ръководителят й Лаура Кьовеши беше в България часове преди тях) или става дума за съвпадение в работата по едни и същи сигнали.

От еврослужбата потвърдиха само, че работят по сигнали за "системна корупция по отношение на висши публични служители" и разследванията продължават.

Васил Божков, който до редакционното приключване на този текст не отговори на въпроси на "Дневник", обяви пресконференция за четвъртък (24 март), а бившият премиер Борисов запази мълчание след коментара на излизане от ареста и медийната му защита се поддържа от депутатите на ГЕРБ.

За какво е обвинението?

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани на 17 март за 24 часа и освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Нов опит за такова беше направен в понеделник (21 март), когато МВР отново е внесло предложение те да бъдат обвинени и задържани до 72 часа.

Прокуратурата обаче отказа да повдигне обвинения заради липса на достатъчно доказателства, а според МВР има достатъчно такива, но държавното обвинение укрива документи и игнорира сведения от посочения като изнудван Васил Божков, за да саботира разследването.


Във вторник (22 март) Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че следовател от нейния следствен отдел ще извърши всички действия, които и МВР е извършило, и ще прецени дали има данни за престъпление.

Работната версия на обвинението на МВР е за изнудване. Според текста в Наказателния кодекс това е, когато някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага "принуди някого чрез сила или заплашване да извърши, да пропусне или да претърпи нещо противно на волята му и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за изнудване". Наказанието по член 213 а, ал. 3, т. 2 (алинеята, по която МВР твърди, че трябва да се повдигнат обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова) е от пет до петнадесет години затвор, глоба и отнемане на имущество.

Сигналът, по който е започнала работата на МВР, е на сдружение БОЕЦ, внесен през декември миналата година. Пред "Дневник" неговият председател Георги Георгиев обясни, че има данни за организирана престъпна група, за корупционни престъпления, злоупотреби със средства от европейски фондове, данъчни престъпления, злоупотреба с власт и други тежки престъпления. В сигнала са направени и връзки между снимките от спалнята на Борисов с пачките и кюлчетата и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за плащан рекет в размер на около 67 млн. лева.

По този сигнал през последните месеци МВР проведе разпити на Горанов и Стоянова, а преди това бе разпитан и самият Борисов.

Защо МВР е действало в условията на неотложност?

Законът позволява такива действия и без участието на прокурор, МВР няма какво друго да направи. Според член 161, ал. 2 от НПК в неотложни случаи органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешение на съдия, а протоколът от извършеното действие се представя на прокурор, който да го представи на съда за одобрение не по-късно от 24 часа. Съдията преценява дали са убедителни мотивите за неотложност. 

В реакциите си след арестите депутати от ГЕРБ твърдяха, че акцията е станала по лично настояване на премиера Кирил Петков и затова той е дал показания като свидетел. В понеделник от изказване на министър-председателя се разбра, че доклад на Министерството на финансите, който разкривал как са се одитирали евросредствата, е бил поводът да се действа в условията на неотложност, за да не може да се прикрият доказателства. Това обяснение засега не е потвърдено от МВР.

Версията на ГЕРБ е, че всичко е било решено в четвъртък. Според непотвърдени информации бившият премиер е знаел за хода на проверката и не е изключвал подобно развитие. Иначе, че ще бъде арестуван, Борисов говори отдавна, в края на миналата година твърдеше, че това ще направи Рашков (и ще го "канонизира"), а на излизане от ареста обяви, че следващия път ще бъде убит.

Какво точно е казал Кирил Петков пред разследващите полицаи?

Петков обясни още, че е говорил пред разследващите за доклад за усвояването на еврофондовете, от който ставало известно, че при над 90% от процедурите в определени региони е имало само една кандидатстваща фирма. "Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства", каза Петков.

"Дневник" поиска от Министерството на финансите одитиращия доклад, за който говори премиерът, но от пресцентъра на ведомството заявиха, че на този етап той не може да бъде предоставен.

"В същото време повече от година е известно, че господин Божков иска да даде информация, че е подкупвал високопоставени лица. За мен е умопомрачаващо, че българската прокуратура дори не направи досъдебно производство, не направи един "Скайп" разговор и да го разпита. Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард", коментира още премиерът и така свърза евросредствата с друга тема и друг доклад - този за спестените данъци от лотарийните игри на Божков.

За него коментира часове след арестите вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той припомни, че Агенцията за държавна финансова инспекция е установила през миналата година в доклад щета от над 550 млн. лева, нанесена заради бездействието на Комисията по хазарта, на пряко подчинение на бившия финансов министър Владислав Горанов. Тази информацията е била изпратена на българската прокуратура от служебния кабинет през лятото на 2021 г., но няма данни държавното обвинение да е предприело нещо.

В понеделник, 21 март, сайтът "Афера" публикува снимка от протокол от разпита на Кирил Петков, чиято автентичност не е потвърдена, но не е и отречена. От него се разбира, че според Петков той е разговарял с Кьовеши за бездействието на прокуратурата по сигнала на Божков и е получил уверението й, че от страна на европейската прокуратурата в кратки срокове ще бъдат предприети действия от тяхната компетенция. Не се разбира по чия инициатива е била повдигната темата.

Обсъждали ли са Петков и Кьовеши акцията срещу Борисов?

Според началника на кабинета на премиера Лена Бориславова Кьовеши и Петков не са обсъждали задържането. Тя уточни в интервю в неделя, че след това двамата са провели телефонен разговор, но темата му са били предстоящи промени, свързани с обособяването на специална администрация на делегираните европейски прокурори, която да е различна от тази на Върховната касационна прокуратура.

В понеделник Петков заяви, че с шефа на европейските прокурори говорил за това, че българската прокуратура не разследва фрапантни случаи на корупция. Ако разпространените снимки от протокола от разпита му са с вярно съдържание, случаят "Божков" е бил тема в разговора им по думите на премиера.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в неговата среща с Кьовеши не е обсъждано нищо по темата.

Каква е ролята на Европейската прокуратура по случая в разследването срещу Борисов?

Това е един от въпросите, който засега е без отговор.

Европейската прокуратура отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, включващи: измами; корупция; изпиране на пари; трансгранични измами с ДДС.

Институцията беше спомената от МВР в първото съобщение от четвъртък вечер, с което вътрешното ведомство обяви, че започва акция "във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България". Това съобщение обаче беше изтрито впоследствие от сайта на МВР, като от обяснения на Рашков се разбра, че имало грешка. То беше разпространено и по мейл до медиите - в 21:12 часа, а според официалните протоколи задържането на Борисов е в 21:40 часа, а на Горанов и Арнаудова по-късно. Бившият депутат от ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова въобще не беше задържана и няма потвърдена информация дори да е имало проверка в дома й.

В нощта на арестите БНР разпространи и информация, позовавайки се на свои източници от МВР, за обиски в цялата страна и в домовете на бизнесмени, но за други проверки или задържания не беше съобщено нищо официално. Неофициално се коментира, че е имало проверки на бизнесмен, свързан с друг сигнал за Борисов, и на кмет на областен град.

От европрокуратурата не отговориха на изпратени от "Дневник" въпроси, а само, че когато имат какво да съобщят, ще го направят.

Кога е разпитван и от кого Васил Божков?

В публикация малко след информацията за арестите във "Фейсбук" Божков, който още през лятото на 2020 г. след обвиненията срещу него подаде сигнал срещу Борисов, Горанов и Менда Стоянова, намекна, че е дал показания в европейската прокуратура, а ден по-късно пак в социалната мрежа го потвърди, като се разбра, че това е било през последния месец.

Няма официална информация кога точно и от кои европрокурори е разпитван той, както и как се е провел разпитът и дали той е по неговия сигнал или по друга проверка, нито дали има обстоятелства, които той е разказал за първи път.

Дали Божков е онагледил по някакъв различен начин от досега твърденията си за плащане на такса "спокойствие" няма данни. По неофициална информация не се очаква той да представи видео, снимки или други записи и в предстоящата си медийна изява. Досега Божков винаги е твърдял, че той е предоставил достатъчно данни, доказателства и е посочил свидетели, но никой не ги проверява. През 2020 той първо разказа историята с комикс, после с графики и имена и след това внесе сигнал до български и чужди институции.

От други публични изказвания (като на разпитвания също бивш депутат от БСП Георги Кадиев) се разбра, че

Божков е дал сведения и пред българските власти, а за това по-късно потвърди и вътрешният министър.
Той е подписал собственоръчно разказаното от него, се разбра от думите на Рашков, но не е ясно кога и как е разпитан.

До момента официално прокуратурата твърди, че не е разпитвала Божков, защото той не е в България и не може да го направи дистанционно. И през последните дни от специализираното обвинение обясняват, че няма как да снеме показанията му като обвиняем. От прокуратурата обаче не са коментирали защо не го разпитат като свидетел по сигнала или тази проверка.

Според юристи няма никаква пречка да даде показания законно и от Дубай както по собствените си обвинения, така и по други разследвания. А адвокат Михаил Екимджиев коментира, че според него, както и в случая с банкера Цветан Василев, прокуратурата просто не иска Божков да даде показания.

Бойко Рашков включи Божков в организирана престъпна група с Борисов, Горанов, Арнаудова и Стоянова. "Тук нещата за държавната машина са изключително улеснени, защото участник в самата организирана престъпна група е готов да съдейства на държавата, за да може да се изясни престъпната дейност на тези, които са му съдействали. Но прокуратурата не желае да разследва", коментира той.

Може ли прокуратурата отново да задържи Борисов, Горанов и Арнаудова?

След като Софийската градска прокуратура (СГП) пое да извърши всички действия, които и МВР е извършило, и да прецени дали има данни за престъпление, се разбра, че в това повторение няма да влизат арестите.

И тримата или и други лица обаче могат да бъдат задържани по всяко време, ако прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства и им повдигне обвинение. Могат да бъдат задържани с прокурорска мярка за 72 часа, а след това прокуратурата да им поиска постоянно задържане, като при този вариант съдът ще трябва да се произнесе дали има основания за това. Самата прокуратура също може да реши да наложи по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция, която също може да се обжалва пред съд, или подписка. Нищо от действията на държавното обвинение до този момент не сочи, че ще се стигне дотам.

От акцията изскочи и друга история - съпругът на Севделина Арнаудова Делян Димитров обясни, че джипът, собственост на фирмата "Аркад", която строеше "Турски поток", открит в двора им, бил от колите, оставени от компанията за ползване от държавни институции и той го кара като представител на управлението на държавната "Булгарстрансгаз" (сключила договора с "Аркад"). Оказа се, че такива джипове ползва и Министерството на околната среда и водите и сега и за тях тече проверка.

Лора Филева, "Дневник"

 

 

#Бойко Борисов #арести #прокуратура #Владислав Горанов #МВР #Бойко Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"