Рашков: Няма данни за престъпление в сигнала срещу Василев (ВИДЕО)

Рашков: Няма данни за престъпление в сигнала срещу Василев (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Вътрешният министър Бойко Рашков с коментар за образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. По думите му в сигнала не се съдържат данни за извършено престъпление, от когото и да е, пише NOVA.BG.

"Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е”, категоричен е силовият министър.

Рашков обясни, че сме станали свидетели на "незабавно образуване на досъдебно производство” от прокуратурата. "Нямам честта да познавам автора на сигнала. Става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец. В този сигнал се оплаква директно до главния прокурор от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев”, посочи той.

Силовият министър заяви, че фактите, които се съобщават в сигнала, се отнасят за дати от настоящия месец. "И са отправени до главния прокурор на Републиката. Защо до главния прокурор аз не мога да кажа. Но можем да предположим, че става дума за очевидно близки отношения между този бизнесмен и главния прокурор Иван Гешев. Можем също така да предположим, че този бизнесмен е тясно свързан с бившата управляваща партия ГЕРБ. Има такива данни, ако греша - съм готов да се извиня”, обясни още Рашков.

Рашков сравни сигнала срещу Василев с много други дела и материали, които по думите му се изпращат на прокуратурата и дълго време нямат процесуално решение. За пример той даде няколкомесечен труд на полицейските органи за магистрала "Хемус”, изпратен до СГП.

"До ден днешен, шест месеца няма или поне ние не знаем, не е известно на нашето общество каква е реакцията на прокуратурата, какво е нейното процесуално решение. Намерила ли е прокуратурата сред стотиците страници томове от ГДНП основание да образува досъдебно производство, или не. Това е тайна, която се пази много строго от прокуратурата. Защо - не мога да кажа”, разясни министърът. В случая с Василев обаче имало незабавно произнасяне.

Рашков подчерта, че е крайно време на Манфред Вебер да му се кажат "няколко неща за лидера на ГЕРБ”. "ГЕРБ обича да иска съдействие отвън, желае да ѝ се помага много на нея, включително и от Манфред Вебер, крайно време е да му кажем няколко неща за лидера на ГЕРБ. Напуснал е МВР г-н инженер Бойко Методиев Борисов, защото не е пожелал да си остави партийния билет, с който удостоверява, че е бил член на Българската комунистическа партия”, посочи силовият министър. "Нека не се прави на светец”, обърна се към Борисов той.

Рашков посочи, че сме станали очевидци на полуграмотни изказвания от някой прокурори, че не било възможно Божков да бъде разпитан. "Божков не трябва да прави абсолютно нищо. Може да си стои където иска. Нашият закон, НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел, по друго производство, чрез видеоконферентна връзка”, обясни той.

 

#Бойко Рашков #брифинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"