Путин в Международния Наказателен Съд - юридическият казус

Путин в Международния Наказателен Съд - юридическият казус
A A+ A++ A

Това отразява сложната система, която всъщност предпазва лидерите на страни от юрисдикцията на Съда - юрисдикция, която често е функция на политическа воля и баланса на силите. Един от начините една тежка ситуация да се отнесе до Съда е сезирането от страна на Съвета за сигурност на ООН на основание военни престъпления, геноцид или престъпления срещу човечеството. Има няколко правораздавателни начина за МНС да установи юрисдикция върху една ситуация и сезирането от страна на Съвета за сигурност на ООН има нулев шанс в този случай на войната на Русия срещу Украйна. Просто е - Русия винаги ще упражнява своето вето и никога няма да пожелае да изпреати своето лидери в Международния наказателен съд. Така че вариантът за сезиране от Съвета за сигурност на ООН отпада, тъй като той ще бъде блокиран не само от руско вето, но и от китайско вето или поне китайско въздържане.

Това, което остава, са териториалната или националната юрисдикция. Това означава, че могат да бъдат съдени лица с гражданство на държава, страна по Римския статут на МНС, или лица, за които се твърди, че са извършили престъпления на територията на държава, страна по МНС.  

Русия не е държава-страна по Съда, така че президентът Путин и руските генерали не могат да бъдат съдени според руската националност.

Дори и да нямат гражданство на държава-страна по МНС – елементът територия (Украйна) е достатъчна.

И така това, което всъщност остава, е териториалният подход. Украйна също не е държава-страна по Статута на МНС, но два пъти в миналото (2013 г. и 2014 г.) е приела юрисдикцията на Съда съгласно член 12(3) от Римския статут и тази юрисдикция все още продължава да действа на територията на Украйна, считано от февруари 2014 г. Това е достатъчно. Точно това е установява юрисдикцията „въз основа на територия", въпреки че Украйна е приела юрисдикцията на Съда само за онзи ограничен случай.

Това означава, че ако руското ръководство, заподозряно във военни престъпления в Украйна, бъде заловено на територията на Украйна или друга държава, то руското ръководство може да бъде екстрадирано и изпратено в Хага.

39 държави-страни по МНС, вече сезираха прокурора на МНС за ситуацията в Украйна. По-малките риби от руското ръководство с руска националност могат да бъдат уловени в Украйна или в една от 39-те споменати държави. Струва си да се отбележи, че президентът Путин няма да се чувства никак комфортно да се появи някъде близо до тези страни с риск от екстрадиция. Това също означава, че на всеки член от руското ръководство ще му е крайно неудобно да отиде на почивка в по-голямата част от Европа.

Съединените щати са фундаментално против МНС и не са сред тези, които настояват за разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечествотов Съда. Трябва да се отбележи също, че приемайки юрисдикцията на Съда, Украйна всъщност предоставя и свои собствени граждани под компетенцията на Съда за потенциални престъпления, извършени и от украинска страна.

Моята прогноза е, че дори и установената юрисдикцията, прокурорът на МНС и неговият екип няма да могат да заловят Путин и Компания. Разследващият екип на МНС няма правомощията да нахлуе в Русия и да доведе руския президент Владимир Путин в Хага.

Коменатар на Ивета Чернева

 

#Путин #война #съд #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »