Какво си казаха Джо Байдън и Кирил Петков в Брюксел?

Какво си казаха Джо Байдън и Кирил Петков в Брюксел?
A A+ A++ A

"Дадох примера с „Турски поток”, където бяха дадени 3 милиарда за тръба, която не можем да използваме", заяви премиерът

„Обсъдихме с Байдън много важна тема – как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите”. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, предаде NOVA

„Дадох примера с „Турски поток”, където бяха дадени 3 милиарда за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на „Аркад” се намериха в къщи като на г-жа Арнаудова”, каза още премиерът.

„Работиш с политическата върхушка, караш ги да харчат национални пари и ги работиш през корупцията”, коментира Петков.

Според Петков това не е факт само в България. „Това е инструмент, който Путин използва на целите Балкани. Затова е много важно да има стабилност в Западните Балкани”, каза Петков. 

По думите му, акцент на лидерите в Брюксел ще бъде справяне с високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.

„Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и горивата. Те директно влияят върху цените на тока, а това влияе на всички цени - на хляба, на олиото", заяви Кирил Петков.

Запитан за възможностите за втечнен газ, Петков каза, че именно гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис, откъдето страната ни ще може да купува и втечнен газ. „Трябва да работим за тези проекти. С Кирякос Мицотакис също обсъдихме, че това е основен проект, може би най-основният, между България и Гърция", каза Петков.

За шествието в София в четвъртък вечерта в подкрепа на Украйна и украинския народ, премиерът заяви: „Благодаря на всички хора, които излязоха вчера на площада! По-силното съобщение от това, че правителството подкрепя Украйна, е че българският народ я подкрепя. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави".

Той коментира и главния прокурор. 

„Имаме огромни съмнения по отношение на главния прокурор, защото му нямам доверие", коментира още Петков. „Престъпленията са толкова значителни, че Европейската прокуратура вече ги разследва усърдно. Рано или късно истината ще излезе наяве. Рано или късно ще има възмездие за деянията на Борисов и някои от неговите министри, за които чухме през последните няколко дни. Толкова голяма корупция, свързана с тези хора, не може да остане скрита за дълго", заяви Петков.

#Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"