Байдън с допълнителни обещания към украински министри за военно сътрудничество

Байдън с допълнителни обещания към украински министри за военно сътрудничество
A A+ A++ A

Допълнителни обещания за военно сътрудничество. Това са получили украинските министри на външните работи и отбраната от американския президент Джо Байдън по време на среща във Варшава.

Това са и първите преки разговори между украинските и американските власти от началото на войната. Байдън е на европейска обиколка, с която цели да мобилизира американските съюзници в противопоставянето им с Москва.

Във Варшава той беше официално посрещнат от колегата си Анджей Дуда, а още в хотела си е разговарял с Дмитро Кулеба и Олексий Резников.

Като част от делегацията на Джо Байдън, в срещата са участвали и американските първи дипломат и военен министър Антъни Блинкън и Лойд Остин.

Според Кулеба, освен обещания за „еволюция в отбранителното сътрудничество“, Байдън е изразил съгласие за нуждата от по-голям натиск върху европейските страни да наложат допълнителни санкции на Русия.

Очаква се по-късно от Варшава Джо Байдън да произнесе важна реч относно съюзническите усилия за възпирането на Москва.

Американският президент планира също да обсъди с полския си колега Анджей Дуда възможностите за изпращане на бойни самолети на Украйна и други гаранции за сигурност. 

Двамата лидери вече се видяха, когато Байдън посети вчера американски войници, разположени в района на летището в град Жешов като част от защитата на НАТО на източния фланг на Алианса.

Към тях американският президент се обърна с думите:

„Вие сте в разгара на сблъсък между демокрациите и автократите. Светът няма да е същият, но не заради Украйна. Организационните структури няма да са същите след 10-15 години. Въпросът е кой ще надделее – нашата демокрация ли ще надделее и ценностите, които споделяме, или едноличната власт. Това е заложено на карта, така че това, което вършите, е от значение“.

Посещението в Полша е част от европейската обиколка на Байдън за разговори с представители на Европейския съюз, Г-7 и НАТО.

Снимка: Facebook/Joe Biden

#Джо Байдън #военна помощ #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"