Необходим е пълен одит на държавната енергетика, смята Мартин Димитров

Необходим е пълен одит на държавната енергетика, смята Мартин Димитров
A A+ A++ A

„Белене“ като проект заради по-високата сеизмична опасност за мен не е на дневен ред, не е разумно. Дори служебният кабинет, назначен от Румен Радев, по-скоро препоръчва допълнителен блок в „Козлодуй“, а не строежа на „Белене“. Това е страшно показателно. Ако е необходима въобще на България допълнителна ядрена мощност, допълнителен блок в „Козлодуй“ е много по-разумният вариант.“ Това каза в интервю за БНР Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическа политика и иновации в парламента. 

Димитров коментира темата за газовите доставки и цените на газа в контекста на войната в Украйна и поисканото от Москва разплащане в рубли. 

„Единият ход е това, което искахме още 2017 г. и сега за първи път има правителство, което започна да работи в тази посока и има конкретен резултат – ЕК се съгласи да преговаря като един потребител и единен блок за доставки на природен газ“, посочи депутатът.

„Нека да участват страните, които имат желание. Ако някой откаже участие, това не означава другите да не го правят.“

 Димитров изрази учудване, че ЕК е заявила желание да купува газ по този начин само от някои доставчици. Според него „те трябва да прилагат това спрямо всички доставчици.“

Като много добро решение той определи варианта лятото да бъдат запълвани газохранилищата, защото втечненият газ през този сезон е с благоприятни по думите му цени.

„И също може да бъде политика, която се координира на европейско ниво.“

Запитан за разплащането на газа в рубли Мартин Димитров коментира, че му звучи несериозно и с обща европейска позиция трябва да се заяви, че не се приема едностранната промяна на договорите.

„Това би било сериозно и тежко нарушение на международното право. България и други страни имат действащи договори до края на годината. Никой не може едностранно да променя подписани от две страни договори. Това звучи много странно и много некоректно.“

Когато се опитваме да слагаме ценови ограничения и тавани, това често води до противоположен ефект, смята Мартин Димитров. Той огласи свое предложение, изпратено до министъра на финансите Асен Василев, както и до евродепутата Радан Кънев.

„ЕС трябва да направи списък на чувствителните стоки и да премахне за тях, за 6-месечен период примерно, вносните мита и квоти, с което ще се повиши предлагането и вносът в ЕС и това ще намали цените. Тоест не да чакаме да се случи още веднъж това, което видяхме с олиото, а да бъдат взети превантивни мерки за чувствителни стоки от ценова гледна точка. Ако задържим цените в момента, това ще бъде достатъчно добро решение.“

„В ситуация на война всички плащаме висока цена косвено. Инфлацията ще бъде по-висока, но няма място да бъдат чертани апокалиптични картини“, посочи Димитров.

Според него на пазара на електроенергия трябва да бъдат насърчени дългосрочните договори, за да няма големи пикове в цените и непредвидимост.

„За разлика от Европа в България процентът на дългосрочните договори е минимален, което води до много по-ниска предвидимост в цената на електричеството. Затова очаквам от новия КЕВР предприемането на решителни мерки, които и ние ще подкрепим.“

Болници, детски градини и училища трябва да се групират с дългосрочни договори, очерта възможна стъпка Мартин Димитров.

„Поисках пълен одит на държавната енергетика от новия министър на енергетиката. Как да бъде направен, нека си е негово решение. Резултатите трябва да ни бъдат оповестени. Необходим е пълен одит на държавната енергетика“, подчерта Мартин Димитров в предаването „Неделя 150“.

Относно стабилността на коалицията Мартин Димитров отбеляза, че ГЕРБ „нямат никакво истинско намерение да свалят правителството“, защото в ситуация на пандемия и война „не искат да управляват“.

„Координацията в управляващата коалиция категорично трябва да бъде подобрена – това е едното. И второто е, че трябва да започне по-бързо да се работи по ключовите приоритети. По-динамична трябва да стане коалицията.“

Той поясни, че не е обсъждан вариант ДБ да напусне коалицията, защото „спрямо държавата това е безотговорно“.

#Мартин Димитров #ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »