Надежда Йорданова: Няма война с прокуратурата, има правова държава

Надежда Йорданова: Няма война с прокуратурата, има правова държава
A A+ A++ A

„Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на главния прокурор. Това не е война, това е правова държава“, заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.  

„Що се отнася до прокуратурата като институция, в рамките на правомощията си ние си взаимодействаме с прокуратурата“, уточни Йорданова.  

След решението на Конституционния съд ВСС трябва да гледа по същество представеното предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, каза министърът на правосъдието.

Според Йорданова прави впечатление как чрез процедурни правила с изисквания за допустимост висшите магистрати се опитват да откажат разглеждането на част от обстоятелствата, посочени в искането за отстраняване и „тази линия на поведение е съвсем очевидна“.

Всеки опит да се омаловажи провеждането на подобна процедура за търсене на отговорност на главния прокурор не трябва да бъде приеман, смята тя. Относно ползата но процедурата, която ще се развие в настоящия състав на Висшия съдебен съвет, правосъдният министър посочи:

„Ползата за обществото е това, че за пореден път ще бъдат осветлени различните зависимости. С този дебат ще станат видни определени дефицити на хората, които са в момента във ВСС. Една от преките положителни последици на тази процедура е в следващия ВСС да имаме хора с висок професионализъм, гръбнак и висок морал.“

Липсват данни за страната ни каква част от досъдебните производства се развиват над 6 години, изтъкна Надежда Йорданова, като се позова на европейска статистика. 

„Не мога да приема ситуацията, при която прокуратурата бодро докладва как провежда своите досъдебни производство в срок и много удобно си спестява колко пъти удължава сроковете по тези досъдебни производства, за да бъде всичко развивано в срок.“

„Много често мерките за неотклонение, например домашният арест или други форми на мерки за неотклонение, като че ли се използват като репресия. Тоест много е важно някой да бъде ударен, задържан и по-малко важно е колко бързо ще бъде разследвано съответното престъпление и внесен обвинителният акт в съда“, коментира Йорданова.  

Запитана има ли нарушения от страна на МВР при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, тя отбеляза, че от правна гледна точка МВР има правомощия да действа при условия на неотложност, но дали са били налице такива условия, ще се произнесе съдът.

 По темата със закриването на специализираното правосъдие Надежда Йорданова попита „къде са делата за корупция на високите етажи“.

„Къде са разследванията, къде са обвинителните актове? Големият проблем в действието на специализираното правосъдие е, че то действително се изроди, не оправда очакванията, с които беше създадено. Специализираното правосъдие беше използвано от прокуратурата най-вече за подслушвания, за задържания. По-голяма част от делата, които разглежда Специализираният съд, са по искания за мерки за неотклонение, за разрешаване за използване на СРС.“

Йорданова смята, че закриването на специализираното правосъдие „ще създаде ново усещане в съдебната система, че няма да има острови, които дават възможности правото да се прилага по изкривен начин“. 

По въпроса с разногласията в коалицията министърът на правосъдието каза, че „поне в сектор правосъдие върви изпълнението на приоритетите, както са договорени" и тя не е участвала в разговори за излизане на ДБ от управляващата коалиция.

#Надежда Йорданова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »