Европейският COVID сертификат за ваксинирани деца става безсрочен

Европейският COVID сертификат за ваксинирани деца става безсрочен
A A+ A++ A

Непълнолетните европейски граждани, които нямат бустерна ваксина срещу COVID-19, ще могат да се радват на безсрочен европейски цифров сертификат за пътуване в ЕС. Това реши Европейската комисия във вторник, променяйки правилата, които влязоха в сила на 1 февруари. Промяната влиза в сила от 6 април, като електронните приложения за проверка на сертификатите ще бъдат автоматично адаптирани, за да я отчетат.

В момента европейският цифров сертификат е валиден 270 дни за хората, които имат само първоначален курс на ваксинация ( една доза "Янсен" или две дози от ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" или "Новавакс"). Документът е безсрочен само за пътуващите, които имат бустерна ваксина срещу коронавирусната инфекция.

Комисията реши да промени правилата, след като се оказа, че въпреки препоръката на Европейската агенция за лекарствата имунитетът на младежите между 12 и 18 г. също да бъде подсилен с трета тоза, част от държавите решиха да не следват този съвет. Българските здравни власти също не препоръчаха поставяне на бустер на деца над 12-годишна възраст.

"След обсъждания с експерти по обществено здравеопазване на държавите членки решихме, че сертификатите за ваксинация на непълнолетни не трябва да изтичат. Когато пътуват, те ще могат да продължат да използват сертификата, получен след първичната серия от ваксинация", заяви еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс във вторник.

Сега евроинституциите обсъждат предложение за удължаване на използването на европейския COVID сертификат за пътуване в ЕС до средата на следващата година. Валидността на законодателството, въвеждащо сертификата изтича на 31 юни.

Еврокомисарят за здравеопазването Стела Кириакиду каза, че пандемията не е свършила и че ваксинацията остава от решаващо значение за намаляване на рисковете от тежко заболяване, хоспитализация и смърт.

"Нашето послание не се е променило: ваксинирайте се и си поставете бустър възможно най-скоро. Ваксинацията спасява животи и е ключова за всички нас", каза Кириакиду.

По данни на европейската здравна агенция 72.4% от населението на ЕС е ваксинирано, а 52.3% имат и бустерна ваксина срещу COVID-19. България остава най-изостаналата във ваксинацията държава в Европа с 29.5% напълно ваксинирани жители и 10.2% с поставена усилваща доза.

#непълнолетни #валидност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »