Кантарджиев и Витанов: Вижда му се краят, но не сваляйте маските до 20 април!

Кантарджиев и Витанов: Вижда му се краят, но не сваляйте маските до 20 април!
A A+ A++ A

“Епидемичната обстановка е добра и нещата отиват към добър край“, обяви тази сутрин пред БНР проф. математикът от БАН проф. Николай Витанов. От 1 април маските няма да са задължителни, но проф. Витанов препоръча хората да ги носят докъм 20 април, за да може да бъде загасено дифузното разпространение в България, така че дори да дойде новият вариант на Омикрон от Западна Европа, той трудно да го запали и да имаме спокойно лято.

“Не махайте съвсем маските от 1 април. Някъде докъм 20-и ги носете поне в градския транспорт и на местата, където се събират много хора, за да изчистим това нещо”, каза Витанов. “Ако народът масово махне маските и не спазва вече нищо, тогава биха могли да възникнат проблеми”, смята математикът.

На подобно мнение е и проф. Тодор Кантарджиев. Столичният щаб предлага маските да останат в градския транспорт и след 1 април. Съветникът на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести коментира: “Никаква репресия никому, но движението на пандемията е такова”. По думите му болниците трябва да изградят постоянни мерки за изолация на болни с коронавирус, които трябва да бъдат хоспитализирани за други свои заболявания.

Проф. Кантарджиев призова да се обсъди въпросът за заплащането на PCR тестовете, не само за коронавирус, а за десетки други инфекции. “Трябва да се коригира експертно цената и да бъдат безплатни”, категоричен е той. “Миналата година в европейските общества нямаше грип и колективният имунитет по отношение на грипа е намален, затова през следващите години се очаква по-бурно развитие на грипните епидемии заради потискането им от коронавируса”, обясни специалистът.

Относно ваксините срещу ковид Тодор Кантарджиев съобщи, че планират през лятото кампания за възрастните хора в София, за да бъдат защитени наесен.

#маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"