Бой с точилка и камъни за олио и в Германия

Бой с точилка и камъни за олио и в Германия
A A+ A++ A

Лимитите за продажба на основни храни в Германия доведе до бой с точилка и камъни в един от магазините в южната част на страната.

Заради войната в Украйна олиото се е превърнало в истинска находка в Германия. Повечето магазини нямат налични бутилки, а тези, които имат, налагат лимити при покупката. В интернет пространството има и обяви за продажба на олио, като една от тях е за бутилка срещу 200 евро. Друга подобна стока е брашното – една от веригите магазини ограничава купуването му до 4 пакета на клиент, предаде bTV. 

Инфлацията в Германия достигна рекордни стойности за март, като само за последната година цените на хранителните продукти са се вдигнали с 6%.

Липса на основни храни и във Великобритания и Италия

Във Великобритания все още няма липсващи продукти по рафтовете на магазините, но войната в Украйна влияе на пазара по косвен път. Цената на торовете за земеделието е скочила от 200 паунда на 1000 паунда за тон тор. Цената на млякото също се е повишила.

В Италия празни рафтове има почти навсякъде. По супермаркетите са изчерпани олиото, брашното, макаронените изделия и пастата.

Към момента няма намеса на правителството в ограничаване на покупките, но много магазини наложиха лимити за пазаруване. Консумацията на олио с произход Украйна е 65% от общото потребление в цяла Италия, а много от производителите на паста ползват само украинска твърда пшеница. Най-голямо увеличение има в цените на олиото, пресните зеленчуци и тестените изделия.

#олио #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »