Уникум! Замът на Рашков пусна писмо, че не е искал да бъде назначаван за такъв

Уникум! Замът на Рашков пусна писмо, че не е искал да бъде назначаван за такъв
A A+ A++ A

Страхотно недоразумение по върховете на властта. Девет дни след като бе съобщено, че Иван Демерджиев става зам.-министър на вътрешните работи, той обяви, че не е поемал такава отговорност. 

Г-н Демерджиев изпрати следната позиция до медиите:

На 22.03.2022 година се появи информация, че съм назначен за заместник-министър на вътрешните работи на Република България. В последните месеци разговори относно поемането от моя страна на решителна роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост, съм водил нееднократно с представители на Министерския съвет. Вярвам, че България е на важен кръстопът и съм готов да помагам на всеки, който показва воля да промени страната ни към по-добро. Именно такава заявка направи министър-председателят Кирил Петков и това ме водеше в тези разговори. Във всички тях обаче съм изразявал и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР. Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни.

Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема. Диалогът между мен и изпълнителната власт продължи и в изминалите дни. Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи. Дълбоко уважавам министър Бойко Рашков и вярвам, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години. Никога не съм бягал от отговорност, когато съм имал яснота какво се очаква от мен и при какви условия ми се предлага да постигна заложените цели. В случая не получих докрай яснота по тези въпроси, поради което и не съм поемал отговорност. Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България.

Дълбоко вярвам, че всеки може да е полезен на държавата, независимо от длъжността си. Днес, в качеството си на адвокат, аз помагам на стотици хора, търсещи справедливост и защита. Готов съм с познанията си и опита, който придобих, да помогна на всеки, тръгнал срещу беззаконието и неправдата. Решен съм да продължа борбата за налагане върховенството на правото и провеждане на истинска съдебна реформа със средствата, с които разполагам. Готов съм да помагам на всеки, който има истинско желание да води тази борба, ако има нужда от моята експертиза.

#Иван Демерджиев #Бойко Рашков #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »