Прокуратурата поиска списък кой е влизал в Министерския съвет

Прокуратурата поиска списък кой е влизал в Министерския съвет
A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура иска в "спешен порядък" НСО да й предостави записи от камерите за видеонаблюдение, покриващи всички входове на сградата на Министерския съвет. Това се вижда от писмото на прокурор Марина Ненкова до НСО, с което "Сега" разполага.

Периодът, от който Ненкова се интересува, е от 23 февруари до 23 март т.г. Според писмото записите й трябват по разследването за изнудването на Васил Божков, започнато по неотложност от МВР. По това дело за 24 часа на 17 март бяха задържани Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Софийската градска прокуратура обаче отказа да им повдигне обвиненията, за които настоява МВР. Държавното обвинение обяви, че МВР е опорочило и минирало разследването с действията си. Вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков отговориха, че прокуратурата умишлено саботира делото, тъй като е свързано с бившите управляващи.

Действията на прокуратурата обаче изглеждат странни, като се има предвид, че сигналът на Божков за даваните подкупи е от 2019 г., а в него се описват по-стари действия на Борисов, Горанов и Арнаудова. Държавното обвинение досега неглижираше твърденията му с оправданието, че може да го разпита само като обвиняем, а това не може да стане, защото обвинението не му е предявено лично. Поставени в ситуация на вече образувано от МВР дело обаче от Софийската градска прокуратура обясниха, че ще го разпитат, но само като свидетел.

 

По-рано "24 часа" съобщи, че спецпрокуратурата е поискала от НСО списък на всички посетители в МС от януари, февруари и март. Пред "Сега" спецобвинението отрече да е отправяло такова искане.

Премиерът Кирил Петков коментира, че не е информиран дали Специализираната прокуратура е поискала справка за влизащите в сградата на Министерския съвет. Той обаче обясни, че ще разпореди да бъде проверено. "Ако се окаже вярно, просто ще е пълно безобразие", каза той и припомни, че Министерският съвет вече е контактна точка за Европейската прокуратура. "Ако се опитват да видят кой влиза и излиза от МС, за да видят кои са хората, подаващи сигнали, това ще е просто поредният саботаж. Това би било поредното безобразие от спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората, които искат да дават сигнали към нас, защото знаят вече, че те отиват директно при г-жа Кьовеши", посочи премиерът.

Възможен сюжет, по който Софийската градска прокуратурата да иска записите от охранителните камери, е да използва "жокера" от адвоката на Борисов, Горанов и Арнаудова Менко Менков. След ареста на тримата адвокатът обяви, че пресконференцията, която Петков и Рашков дадоха малко преди полунощ на 18 март, след пускането на клиентите му, е била "парадоксален начин да представиш пред медиите доказателства за собствената си престъпна дейност". Менков обясни, че разследващите полицаи са независими и дори преките им началници не могат да им дават никакви указания. А по време на късния брифинг Рашков казал, че разследващите полицаи чакат на втория етаж в Министерския съвет.

Рашков и Петков нямат правомощия да дават указания, продължи адвокатът. Според него в кабинета на министър-председателя е имало среща между него, вицепремиера Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков с всички разследващи полицаи, работили по този случай. Те са давали указания и са се чудили какво да правят, че да бъде задържан Борисов, твърди Менков. Според него такава среща е имало, защото Петков не отрекъл за нея.

НА РАЗПИТ

Софийската градска прокуратура още не е коментирала защо са й записите от охранителните камери в МС, но пък съобщи, че премиерът ще бъде призован на разпит на 4 април. Прокуратурата обяснява, че първият разпит на Петков, проведен от разследващ полицай, няма правна стойност, тъй като полицаят няма компетентност да го разпитва. Затова и разпитът на премиера трябвало да се санира. На същото основание бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, както и на други свидетели, сочи прокуратурата.

Държавното обвинение обяснява още, че на свидетеля Петков ще бъдат посочени и още две резерви дати за разпит "предвид неговата евентуална служебна ангажираност".

Източник: "Сега"

#прокуратура #списък на влизали в МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »