България изгони първия секретар на посолството на Русия

България изгони първия секретар на посолството на Русия
A A+ A++ A

Министерството на външните работи обяви в съобщение до медиите, че е връчило нота, с която дипломатически служител от руското посолство се обявява за персона нон грата, като му се дава 72-часов срок да напусне страната. В съобщението се уточнява, че дипломатът "е осъществявал на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

По-рано в петък прокуратурата обяви, че по разследването на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за шпионска дейност в полза на Русия е било установено, че първият секретар на посолството на Русия в България вероятно е събирал информация "от национално значение". Заради това главният прокурор е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните данни. Часове след това министерството предприе и крайната мярка.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че разработката била изцяло на агенцията и дирекция "Сигурност" към нея, като били събрани достатъчно данни, за да бъде образувано досъдебно производство от прокуратурата. За един от служителите в ДАНС са събрани достатъчно данни, че е участвал в шпионажа, а за друг тепърва се изяснявала неговата роля, пише "Дневник".

#МВнР #руски дипломат #персона нон грата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »