Ново 20: Пясъкът от Сахара увеличава риска от COVID-19

Ново 20: Пясъкът от Сахара увеличава риска от COVID-19
A A+ A++ A

Пясъкът от Сахара, който ветровете довяха в Европа, включително и в България, осигурява много добър подслон за вируси. Така той увеличава опасността от зараза с COVID-19. За това предупреди турски професор.

„Поради ветровете наличието на пустинния прах ще се усеща до понеделник“, каза Хюсейн Торос, метеоролог от Истанбулския технически университет.

Турската държавна метеорологична служба предупреди жителите да вземат мерки срещу силните прахови облаци през уикенда.

„Препоръчваме на всички, независимо дали са стари или млади, да останат на закрито. Дръжте прозорците плътно затворени”, каза Хасан Байрам, ръководител на Турската асоциация по белодробни заболявания.

Особено пациенти с хронични и сърдечно-съдови заболявания са изложени на риск, Байрам каза, че вдишването на прах може да причини главоболие, грип или възпалено гърло.

Професорът от университета Докуз Ейлюл в западната провинция Измир Доган Яшар, предупреди за увеличаване на случаите на коронавирус поради пустинната буря.

Яшар подчерта важността на пустинния прах: „Той съдържа многослоен силикат. Всяка година приблизително 2 милиарда тона прах напуска пустините и наторява света. Това е от полза за селското стопанство, като това води до увеличаване на добива. Колкото повече пустинен прах е дошъл, толкова по-голям е добивът. От края на март и началото на април, когато се наблюдава пустинния прах, природата се събужда. Това създава великолепно земеделско и биологично богатство, но пустинният прах също осигурява много добър подслон за вируси.  Слоестият силикат обикновено присъства в много малки пропорции във въздуха, но това съотношение се увеличава, когато се пренасят пустинни прахове.

Когато заразен човек киха, вирусът достига нас за три секунди. Но облакът прах във въздуха му помага да остане с часове, каза докторът, напомняйки на хората да носят маски. Това е доказано от Световната здравна организация.

Проф. д-р Яшар припомни: „Прахът, пренесен от пустинята Сахара през 2020 г., Също започна да идва в страната ни в края на март и началото на април. Тогава предупредихме нашите граждани. Заявихме, че това е опасна ситуация. През април 2020 г. , беше счупен Covid-19 рекорд от 5 хиляди души. Същото предупреждение направихме и през 2021 г. Броят на случаите тогава достигна рекордните 63 хиляди заболели от коронавирус на 14 април. Ето и днес отново пустинен прах дойде в страната ни. Започнаха пролетните жеги. Същото събитие ще се повтори. За разпространението на вируса околната среда е много благоприятна", каза той. Ето защо именно сега е важно да се носят предпазни маски, въпреки че коронавирус пандемията изглежда е във временен застой.

Източник: Марица

#ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"