Катерина Николич пред Novinite.bg: За професията травъл влогър и как посети 41 държави за 25 години

Катерина Николич пред Novinite.bg: За професията травъл влогър и как посети 41 държави за 25 години
A A+ A++ A

Интервю на Михаела Михайлова

"41 посетени държави за 25 години" това определено ще хване окото ви, когато отворите профила на момичето, с което ви срещаме днес. Тя е млада, красива, а пътуването е нейна страст, има над 11 хиляди последователи в Instgaram. Тя е Катерина Николич

Коя е най-странната дестинация, която е посещавала и какво е да си травъл влогър - четете в следващите редове.

Здравей, Катерина, благодаря ти, че прие нашата покана да си поговорим за любопитните места, които посещаваш по света. Кога се зароди любовта ти към пътешествията?

Здравейте и благодаря за поканата, за мен е удоволствие. Трудно е да споделя кога беше “моментът”, защото цялото ми семейство са пътешественици, а аз от малка пътувам покрай него. Моят личен момент, в който си казах “Това е моят начин на живот!” беше през 2016г когато прекарах месец в Южна Африка и в мен се зароди любопитството да обиколя всички страни на земното кълбо.

Коя беше първата държава, която посети и с какво те впечатли?

Първата държава, която посетих бе Гърция, още когато бях много малка и всъщност там израстнах. Прибрах се в България на 9, а допреди това имах удоволствието да се радвам на щастливо детство на остров до морето. Няма да ви лъжа - и до ден днешен Гърция си остава мой дом, често ми липсва и може би някой ден бих се върнала да живея там.

Какви са твоите „хакове“, когато планираш ново пътешествие? А как избираш къде да отидеш?

“Хаковете” ми са няколко - използвам платформи, в които да сравнявам цени на самолетни билети и се възползвам от отстъпки в различни резервационни сайтове за настанявания. Абонирала съм се за всякакви нюзлетъри, за да получавам имейли с изгодни предложения. Но бих казала, че най-голямата ми тайна (която май не е чак толкова голяма) е че всеки ден отделям по 20-30 минути в проучване именно в платформите, които споменах. Рядко се появяват добри оферти от нищото, иска се търсене на правилното място и постоянство.

Като запален пътешественик сме сигурни, че си специалист в подреждането на багаж за път, какви съвети би дала на нашите читатели?

Съветът ми е преди път да си повтаряш “Имам ли реално нужда от това?”. Често мои познати и приятели носят със себе си огромни куфари с излишен багаж, което усложнява придвижването и оскъпява пътуването. Аз лично пътувам с цел да си прекарам добре и да използвам времето си пълноценно, а не да прекарам часове в приготовления. Избягвам да нося неща, които мога да закупя на място - шампоани, балсами, дезодоранти и подобни козметики. В повечето случаи нося 1-2 долнища и повече тениски или блузки, които се комбинират подходящо. Ако пътувам за повече време, предпочитам да избирам място за настаняване с опция да освежа дрехите си.

Имаш ли хитгринки за перфектна снимка в Instagram?

Не е необходимо да имаш скъп фотоапарат, за да заснемеш невероятен кадър, но пък хубавият телефон определено помага. Снимките си обработвам с Lightroom и Snapseed, не използвам други приложения. За мен “хитринката” е да обясниш на човека точно какво искаш като резултат и буквално да го нагласиш в позицията, в която би заснел ти самия кадър. Така за него остава само задачата да натисне копчето. :)

 

Кое предпочиташ да опознаваш България или света?

Може би ще разочаровам много хора, но моята любов е по-скоро насочена към света и сега ще се опитвам да обясня на разочарованите читатели защо. Когато пътувам моят най-голям интерес е чуждата култура, традиции, ястия, песни, танци, дрехи и народопсихология. Не ме напуска мисълта “Защо дадена държава е такава, какви са причините?”. Пътувайки се докосвам не толкова до сгради и забележителности, колкото до хората и техните истории. Живеейки в България вече повече от 15г мисля, че съм успяла добре да опозная културата и психологията на българския народ. Но какво знам за монголците, хората от Уганда или местните в Перу - нищо повече от това, което съм прочела в книгите или видяла по филмите.

 

Има ли място, на което не би отишла и защо?

Не, искам да отида абсолютно навсякъде. Всъщност не бих отишла на едно място със сигурност - Ilha da Queimada Grande, остров, намиращ се в Бразилия, на който няма население, но безброй отровни змии. :D

В условия на КОВИД пандемия как се промени пътуването за теб? Отказват ли те ограниченията или напротив, локдауна е засилил жаждата ти за опознаване на нови места?

Единствените ограничения, които КОВИД наложи в живота ми, бяха свързани със затварянето на определени държави, които нямаше как да посетя. Някои дестинации все пак останаха отворени и готови да посрещнат туристи, а аз със сигурност грабнах тази възможност. Така въпреки пандемичната обстановка посетих за първи път Доминикана, Занзибар, Египет, Малдиви, Португалия, а други любими места повторих.

Коя е най-далечната и най-нестандартна дестинация на която си била и с какво те впечатли?

Най-далечната и нестандартна дестинация в моя списък е Южна Корея. Преплитането на съвременните технологии с будистичните вярвания на местните, вкусната и безумно люта храна, бурния нощен живот и изключителната доброта на хората се наредиха в ТОП 3 мои travel изживявания.

Има ли място, на което се връщаш отново и отново без да ти омръзне.

Посещавала съм 3 за година пъти Бали, Индонезия и нямам търпение да се завърна. Имах план през 2020г да замина да живея там няколко години, но пандемията промени плановете ми. Друго такова място е Египет - приказно кътче, което посетих 3 пъти в рамките на половин година. За щастие успях да опозная Бали и Египет по “нетуристически” начин и именно това ме накара да ги обикна като места, на които в някой друг живот със сигурност съм живяла.

Предпочиташ или отбягваш най-популярните дестинации?

Нямам претенции дали дестинация е популярна или не. Дори най-популярните дестинации имат своите непознати кътчета и могат да те изненадат по невероятен начин. Когато заминах за Египет бях доста скептична относно това, че е често посещавана дестинация, но след месец на място и успешното ми “сливане” с местните, комуникацията и забавлението с тях, откровено мога да кажа, че успях да видя Египет както 90% от туристите не са успявали.

 

 

Имаш ли любима кухня и осмеляваш ли се да опитваш „улична храна“?

Първа съм по сергиите, ха-ха. Какво ли не съм пробвала - странни морски създания, антилопско месо, буболечки и неща, които дори не мога да ви опиша, защото нямам идея какво представляваха. За мен това е един от най-забавните моменти по време на пътуване и хич не ме е страх.

Посетила си 41 държави за крехките си 25 години, коя дестинация e оставила у теб най-голям отпечатък? Цел ли беше достигането на тази бройка? (ще отговоря на втория въпрос, тъй като съвпада с отговора за Южна Корея)

Посещаването на определена бройка никога не е било цел, нито пък нещо, което съм правила с цел социални мрежи. Броят на държавите има значение дотолкова колкото да ме мотивира да го увелича, докато не обиколя целия свят. За никъде не бързах, просто нещата от само себе си се случваха бързо.

 

 

С какво пътуваш най-често - самолет, влак, кола, автобус? Защо?

Пътувам най-често със самолет, защото обожавам да летя. Детската ми мечта бе да стана пилот, а и години след това се чудех дали да не запиша авиоинженерство. Преди да бъде забранено, като дете често се возех в пилотската кабина и това бе определящо за любовта ми към авиацията. Все още чета книги, гледам филми и се интересувам от устройството на самолетите, а зърна ли такъв в небето го съззерцавам сякаш е първата летателна машина, която виждам през живота си.

 

Факт, който научи по време на пътуване, и те остави без думи?

 

  1. Срам не срам, признавам си, че за първи път видях в Израел, че ананасът не расте на дърво, а в храст. :D

 

 

Може ли пътуването и пътешествията да са доходоносни? Каква е работата на травъл влогъра?

Аз не съм травел блогър/влогър или инфлуенсър. Нямам и желание да бъда, макар че може да бъде доходоносно. Има безброй начини да монетизираш каналите си в дигиталните платформи, но ще оставя тук описанието на един свой пост в Инстаграм, защо аз не го правя:

🙃 Защо не искам да ставам full-time Travel Blogger?

 

⁉️ Един от въпросите, които непрекъснато ми задават като човек, който не спира да пътува. Чудя се откъде да започна с отговора на този въпрос, а най-простия начин да обясня какво ми се върти в главата е, че не желая да превръщам любовта си към пътуванията в начин на препитание.

 

🌎 Какво реално означава да си full-time Travel Blogger? Това е човек, който непрестанно пътува, пише за това, качва видеа/снимки, търси партньорства с хотели/заведения/агенции. Отстрани изглежда страхотно до момента, в който пътешествието не се превърне в “Днес ще отида на това място, защото така са ми казали/така знам, че трябва, да си сложа този тоалет, да си направя тези снимки, да ги обработвам еди колко си време, после да си търся партньорства, да пиша за блога, да снимам за влога, да сглобя видеата, да качвам сторита, да се мъча да се популяризирам и какво ли още не.” В моя случай това е една рамка, която е способна да убие любовта и чара на това да отидеш някъде и да се насладиш на пътешествието, без да се притесняваш то дали ще ти донесе пари.

 

💙 Страстта ми да споделям пътешествията с аудиторията си съществува, защото съм свободна да избирам начина, по който го правя и давам съвети, без да се страхувам, че ако не кача необходимото съдържание, то няма да имам пари да си платя изживяването. Животът в социалните мрежи изглежда прекрасен, но цената не винаги си заслужава.

 

💻 Remote working-a в сферата на маркетинга ми дава възможността да работя професия, в която можеш да се развиваш до неизмерими висоти, а в комбинация с пътуванията - да изживявам дадените места, така както искам.

 

Цялото интервю четете на Peika.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"