„Културният“ бюджет в ЕС е най-малък, заяви Дорис Пак

„Културният“ бюджет в ЕС е най-малък, заяви Дорис Пак
Председателят на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент Дорис Пак. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-малък е бюджетът за култура и образование в Европейския съюз, каза пред журналисти в Пловдив председателят на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент Дорис Пак.

Този бюджет е най-малък в сравнение с останалите, а културните проекти не могат да решат проблемите на държавите членки в тази област, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Ето защо е необходимо при изготвянето и кандидатстването по проекти, свързани с културата, да се акцентира върху добавената стойност по линия на европейското културно наследство. Могат да се ползват и пари от структурните фондове“, каза Пак.

Председателят заяви, че Европейският съюз няма да финансира театри и културни институции, а проекти, свързани с европейско измерение, вместо местни проекти.

Програмата за медиите пък е отворена към филмовия сектор, добави Пак.

Местните проекти, свързани с културни институции и училища, по думите на Пак, могат да бъдат финансирани по други европейски програми, включително и Програмата за развитие на селските райони например.

Според председателя е добре държавите, кандидатстващи за европейска столица на културата, да предложат повече от два града, сред които европейското жури да избере.

Европейският съюз има желание изборът да бъде поне измежду пет-шест града, но те не трябва да са партийно обвързани, да бъде избран най-добрият измежду тях, добави Пак.

От Комисията обясниха, че кандидатът за европейска столица трябва да е добре подготвен, да има добро културно наследство и културен живот, ясен дългосрочен проект за развитие и най-важното – да може да дава придадена стойност за Европа.

По-късно в сряда представителите на ЕК ще се срещнат с ректорите на пловдивските университети и ще провеждат разговори по програмата „Еразъм“.

#култура #ЕК #ЕС #Дорис Пак #Европейски съюз #България #Европейска комисия #Пловдив #университети #програми #образование #култура #културна столица #проект #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »