САЩ ще доставят на Полша 250 танка Abrams

САЩ ще доставят на Полша 250 танка Abrams
A A+ A++ A

Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписа договор със САЩ за доставка на 250 танка "Abrams" срещу 6 млрд. долара. Церемонията беше излъчена от полската телевизия днес, съобщи БГНЕС.

"Споразумението гарантира доставката на 250 танка "Abrams" от най-модерната им версия за полската армия", каза Блашчак. Той заяви, че "целта на тези танкове е да се подсили полската армия, за да се възпре потенциален агресор".

"Тази година на полските въоръжени сили ще бъдат доставени 28 танка, което ще позволи да се започне обучение на войници. Доставките ще приключат през 2026 г.", информира министърът.

Полша ще получи танкове Abrams от най-модерната версия M1A2 SEPv3. 250 машини ще бъдат достатъчни за оборудването на четири танкови батальона. Те ще отидат в новата 18-та дивизия в източната част на страната. Общата сума, отпусната за програмата за придобиване на танковете, е 23,3 млрд. злоти (6 млрд. долара). Програмата включва също логистичен пакет, обучение, развитие на инфраструктурата и въоръжение.

Основният боен танк M1A2 SEPv3 е най-усъвършенстваната модификация на танка „Abrams“, която беше представена за първи път през 2018 г. В сравнение с по-ранните версии на бойната машина тя е с нов многоцелеви снаряд и подобрена електроника.

Полша разработва програма за придобиване на нови танкове от 2017 г. насам. Новите танкове трябва частично да заменят 384-те съветски танка Т-72 и 232 танка RT-91 „Twardy“, които са на въоръжение в полските въоръжени сили. Полската армия също така разполага със 126 танка „Leopard“, версия 2A4, и 105 машини версия 2A5. Полското правителство реши да модернизира по-старите версии на 2A4 до версия 2PL. Общата стойност на този договор е 3,29 млрд. злоти (0,8 млрд. долара) и според настоящия план той трябва да бъде изпълнен до 2023 г.

Снимка: Уикипедия

#Полша #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"