Колко трябва да е заплатата ни, за да купим жилище на кредит?

Колко трябва да е заплатата ни, за да купим жилище на кредит?
A A+ A++ A

Средният размер на кредитите за покупка на жилище в България е около 150 000 лв., като левовете са категорично избираната валута, показват данни на една от големите банки в страната. Най-често хората взимат ипотечни заеми със срок около 30 години.

Близо половината от клиентите на банката с ипотечен кредит са на възраст между 25 и 35 години. Това обикновено са млади хора или семейства, които купуват своето първо жилище или желаят да се преместят в по-голям дом.

Те имат стабилни доходи, като заплатите им са между 1700 лв. и 2500 лв. Младите обикновено предпочитат жилищният кредит да е с максималния срок от 35 години. Преобладаващата част от сделките, финансирани с банков заем, се осъществят в четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас.

При взимането на ипотечен кредит хората трябва внимателно да преценят финансовите си възможности, тъй като тези заеми обикновено са с дългосрочни. Взимането на заем с дълъг срок от около 30-35 години позволява на клиентите на банките да намалят месечните си разходи за обслужване на заема, което пък им дава по-голяма свобода как да харчат текущите си доходи.

Сделките с имоти продължават да нарастват, но по-бавно

Сделките с недвижими имоти нарастват с 10.79% на годишна база през първите 3 месеца на тази година до близо 49 000 броя, показват данните на Агенцията по вписванията. Въпреки, че вписаните сделки са с над 4700 повече спрямо първото тримесечие на миналата година, темпът на растеж намалява осезаемо.

През първите 90 дни на 2021 г. броят на сделките нарасна със 17% на годишна база, през второто тримесечие бе постигнат внушителен скок от над 60%, увеличението през третото тримесечие беше близо 19%, а през последните 3 месеца на 2021 г. растежът достигна 22.7%. Това означава, че за цялата година пазарът е нараснал с близо 30%.

Имотните сделки в София нарастват с 8.75% на годишна база за периода януари – март, достигайки 7268 броя. Това е троен спад в темпа на растеж спрямо същия период на миналата година, когато годишното увеличение бе на ниво от над 26%.

В Пловдив, който е вторият най-голям имотен пазар у нас, вписаните сделки намаляват с 3% спрямо първото тримесечие на миналата година до общо 3534 броя. За сравнение, година по-рано ръстът на сделките достигна 34%.

За сметка на това обаче, вписаните покупко-продажби на недвижими имоти във Варна се изстрелват с 34.6% на годишна база до 3471 броя. Трите най-големи града - София, Пловдив и Варна оформят приблизително 30% от пазара на недвижими имоти в България.

Най-висок ръст в сделките с имоти през първото тримесечие се наблюдава в Несебър, който през последната година се утвърди като предпочитано място за инвестиция в недвижим имот. Сделките в курортния град се увеличават с цели 104% на годишна база до 1438 броя, пише expert.

В още 3 населени места покупко-продажбите на имоти надхвърлят 1000 броя през първите 3 месеца на годината. Вписаните сделки в Стара Загора нарастват с 9% на годишна база до 1202 броя, сделките в Русе се увеличават с 8.4% до 1095 броя, а тези в Плевен записват ръст от 2.5% до 1016 броя.

#заплата #кредит #жилище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"