JPM: Стоките могат да поскъпнат с 40%

JPM: Стоките могат да поскъпнат с 40%
A A+ A++ A

Стоките скочиха до рекорд миналия месец, тъй като руската инвазия в Украйна разтърси пазарите, повишавайки цените на всичко – от петрола до пшеницата

Стоките могат да нараснат с цели 40%, което ще ги отведе далеч на рекордна територия, ако инвеститорите увеличат разпределението си за суровини в момент на нарастваща инфлация, според JPMorgan Chase & Со.

Въпреки че разпределенията изглежда са над средните исторически стойности за стоки, те не са с много наднормено тегло, според стратези, ръководени от Николаос Панигирцоглу. Това предполага възможност за печалби в суровините, казаха те, цитирани от Infostock.bg.

Стоките скочиха до рекорд миналия месец, тъй като руската инвазия в Украйна разтърси пазарите, повишавайки цените на всичко – от петрола до пшеницата. Това помогна за стимулиране на вече повишената глобална инфлация и по-строг отговор от страна на Федералния резерв, което накара инвеститорите да претеглят преразместването на претеглянето на активите между акции, облигации и суровини в своите портфейли.

„В настоящия момент, когато необходимостта от хеджиране на инфлацията е по-висока, е възможно дългосрочните разпределения на стоки в крайна сметка да се повишат над 1% от общите финансови активи в световен мащаб, надминавайки предишните върхове“, пишат стратезите на JPMorgan в април 6 бележка. При равни други условия това „би означавало още 30% до 40% повишение за стоките оттук“, казаха те.

Стоките се повишаваха през цялата тази година с печалби в енергията, металите и зърнените култури. Сред печелившите, петролът тип Brent – глобалният бенчмарк за петрол – се повиши с повече от 30% и достигна най-високото ниво от 2008 г. миналия месец.

Сред водещите банки Goldman Sachs Group Inc. също е позитивно настроена по отношение на суровините, отчасти заради ролята им на хеджиране на инфлацията. Goldman предупреди в бележка от 7 април, че е в ход глобален меден шок.

#цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"