Мръсният въздух убива по един човек всяка минута в Европа

Мръсният въздух убива по един човек всяка минута в Европа
A A+ A++ A

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над 13 милиона смъртни случая по света се дължат на причини, които могат да бъдат избегнати по отношение на околната среда. Това включва климатичната криза, която е една от най-сериозните заплахи за здравето на човечеството. Замърсяването на въздуха убива по един човек всяка минута в Европейския регион. Това се посочва в съобщение на Конфедерация "Защита на здравето" и на офиса на СЗО в България, получено в БТА.

Съобщението е по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва днес - 7 април. Тази година Световният ден на здравето преминава под мотото: "Нашата планета, нашето здраве". Темата е фокусирана върху връзката между здравето на планета и здравето на хората, животните, растенията – всички живи същества. В съответствие с подхода "Едно здраве", който подчертава взаимозависимостта на здравето на животните, хората и околната среда. Информационната кампания на СЗО/Европа ще популяризира послания и дейности, които показват как индивидуалните избори и социалното поведение влияят на нашата околна среда, отбелязват организациите.

Екстремните метеорологични явления, недостигът на вода, замърсяването с пластмаси, преработените, нездравословни храни и напитки стимулират вълна от затлъстяване, ракови и сърдечни заболявания, се предупреждава в съобщението.

В него се припомня, че на Международната конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк, САЩ (19-22 юни 1946 година) е изработен и приет уставът на СЗО. Той е подписан от представителите на 61 държави членки на ООН. Според устава "здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствието на болест или недъг". Той официално влиза в сила на 7 април 1948 година в Женева. Този ден е обявен за Световен ден на здравето. В момента страните членки на СЗО са 191 държави. България също чества международният ден на здравето на 7 април. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората. На този ден празник има и Медицинският университет в София.

"Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората от всички страни, да се фокусират върху едно предизвикателство акцентиращо върху новопоявяващите се здравни проблеми. Световният ден на здравето дава възможност да се започнат общи действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие", посочват организациите.

Национална пациентска организация Конфедерация "Защита на здравето" и офисът на СЗО в България поздравяват медицинските работници. "Приемете искрените ни пожелания за здраве, щастие, лични и професионални успехи в нелекото Ви призвание - спасяването на човешкия живот", заявяват те.

Конфедерация ‘’Защита на здравето’’ (КЗЗ)е гражданско сдружение с нестопанска цел за извършване на дейност в обществена полза – защита на правата на пациентите за по-добро качество на живот, отстояване правото им на здравеопазване по европейски и световни стандарти, повишаване здравната им гражданска култура. КЗЗ е първата национално представителна пациентска организация, която е създадена, за да представлява българските граждани в качеството им на пациенти пред държавните институции, политическите организации, бизнеса и неправителствения сектор.

#мръсен въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »