Появиха се още сведения за зверства на руски войници в Украйна

Появиха се още сведения за зверства на руски войници в Украйна
A A+ A++ A
В списъка са изнасилени деца, хора, принудени да ядат домашните си любимци, застреляни полски работници и още масови гробове

Започват да се появяват все повече сведения за зверства и военни  престъпления, извършени от руски войници в Украйна. Новите случки са коя от коя по-ужасяващи.

Омбудсманът по човешките права в Украйна Людмила Денисова съобщи, че руски войници са изнасилили 14-годишно момиче и 11-годишно момче в Буча. В свой пост в социалните мрежи Денисова твърди също така, че има доказателства и за изнасилване на 20-годишна жена от руската армия в северния град Ирпен.

Тимофей Милованов, съветник на украинския президент Володимир Зеленски пък каза, че предполагаемите руски зверства в Бровари и Чернигов може да се окажат дори по-ужасяващи от тези в Буча. Милованов в момента доказателства за военни престъпления, извършени от руската армия, пише "Сега".

„В село Гладомора, Черниговска област, руснаците са отмъкнали всичката храна на местните жители. Хората оцелявали само с това, което успели да скрият. Колили кучета и котки, за да оцеляват", каза съветникът.

Той разказа и, че има данни за малко момче, изгорено живо от руски войници, които са го заляли с коктейл Молотов и го запалили. Президентският съветник съобщи и за установени случаи на масови изнасилвания, последвани от екзекуция в село, което е било под руски контрол. При други случаи семейства са били разстреляни в полето, където са работили.

В град Макарив пък е открит масов гроб със 132 трупа на цивилни жертви. Кметът на града - Володимир Токар, съобщава, че освен този масов гроб, е имало и други - по-малки, а трупове са намерени и по улиците. Преди войната в Макарив са живели 15 000 души, но сега там има едва 1000. Според кмета 40% от сградите в града са увредени: „Окупаторите унищожиха почти цялата инфраструктура, бомбардираха домове и жилищни сгради, напълно унищожиха болници и детски градини“, каза Токар.

А броят на жертвите от обстрела на гарата в Краматорск нарасна на 52, сред които са 5 деца. В болници са настанени още десетки ранени, някои от които много тежко. 

В доклад на Human Rights Watch се посочва, че руските сили са извършили „неописуема, преднамерена жестокост и насилие“, над украинското население.

Президентът Зеленски отново се закани, че Русия ще бъде съдена за военни престъпления. „Подобно на клането в Буча, както и много други руски военни престъпления, ракетният удар по Краматорск трябва да бъде едно от обвиненията на трибунала, което неизбежно ще стане. Търсенето на отговорност е неизбежно", добави президентът.

Миналия месец главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан започна разследване за възможни военни престъпления в Украйна, след като 39 държави призоваха за такова. Прокурорът увери, че ще работи "колкото е възможно по-бързо", за да търси доказателства за престъпления срещу човечеството или геноцид, извършени в Украйна.

А Франция осъди ракетната атака по цивилни граждани на гарата в Краматорск. Това е престъпление срещу човечеството, каза външният министър Жан-Ив льо Дриан. 

Той призова на място да отидат експерти, за да съберат доказателства за военни престъпления и извършителите да бъдат подведени под отговорност. "Подобни престъпления трябва да бъдат разглеждани от Международния наказателен съд в Хага", допълни министърът.

#войната в Украйна #престъпления #зверства #руски войници #изнасилване #масови гробове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »