Минималната заплата може да надхвърли 760 лв. още тази година

Финанси | 9 април 2022, събота / 12:29| Показвания:Минималната заплата, която от 1 април стана 710 лв., може да надхвърли 760 лв. още тази година, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.;

"След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата - каза той пред "Нова ТВ". - В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата. Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности. Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”.

Според министъра системата за социална подкрепа ще бъде коренно променена. Според неговите прогнози помощта за бедност ще скочи драстично.

„В средносрочен план ние променяме цялата система на социалната подкрепа и социалното подпомагане, като обвързваме помощите към тези, които не могат да се справят, единствено с линията на бедност - коментира Гьоков. - Досега те бяха обвързани с една измислена величина – гарантиран минимален доход - който през 2009 г. беше 65 лв., а сега е 75 лв. Т.е. сега допълваме доходите на членовете на семейството до 75 лв. Променяме цялата тази картина и вече ще се съобразяваме с линията на бедност, която пък ще се изчислява по нов начин - по европейски критерий. В момента линията на бедност е 413 лв. Предложението мина обществено обсъждане. Предстои да бъдат приети промени в Закона за социално подпомагане и това ще стане факт. И означава, че помощта, която получават тези, които не могат да се справят, ще бъде допълвана не до 75 лв., а до 413 лв. Според изчисленията всяка година ще бъде приемана съответната линия на бедност".

Гьоков добави, че се разработват и различни варианти за преизчисляване на пенсиите след отпадането на COVID добавката. „На всички трябваше да е ясно, че добавката няма как да продължава до безкрай. Минималната пенсия за трудова дейност, според мен, не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Това не е много, но това са възможностите на бюджета”, допълни министърът.

Снимка: Стоп кадър/бТВ

 

 

Тагове: МРЗ, Георги Гьоков

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси