За 64-ти път Панаир на книгата във Франкфурт

За 64-ти път Панаир на книгата във Франкфурт
На 64-тото издание на Панаира на книгата във Франкфурт има 7400 изложители от близо 120 държави. През петте му дни се очакват около 280 000 посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Детската и младежката литература са във фокуса на 64-тото издание на Панаира на книгата във Франкфурт, който беше открит във вторник вечерта.

По време на тържественото откриване германският министър на външните работи Гидо Вестервеле поздрави гостуващата страна Нова Зеландия, като отбеляза, че тя и Германия имат общи ценности, предаде bTV.

„Демокрацията, уважението към правовата държава и личните свободи сближават двете нации. Това позволява да се каже, че Нова Зеландия е „съседна страна“ на Германия, макар и по разстояние да е най-отдалечената от нея“, каза Гидо Вестервеле.

Външният министър подчерта и космополитното измерение на архипелага, където се смесват „познато и екзотично“, „културата на европейските колонизатори и тази на маорите“, както и влиянието на азиатските имигранти.

От сряда професионалистите ще се запознаят на панаира с новите тенденции в издателския свят, по-специално в детската и младежката литература.

„През последните 12 месеца детските издания са секторът, който е на предна позиция в общото книгоиздаване“, каза на пресконференция Ричард Робинсън, президент на най-голямата издателска къща за детска литература в света „Сколастик“.

На панаира ще бъдат представени около 1500 издатели, специализирали се в детската и младежката литература.

За първи пътще се включат и гиганти на електронните игри като „Сони“ и „Нинтендо“.

„Сони“ ще представи новия си продукт „Уондърбук“, периферно устройство под формата на класическа книга, което, свързано с игрова конзола „Плейстейшън“, дава възможност на детето да изкарва триизмерни образи върху телевизионен екран.

На 64-тото издание на Панаира на книгата във Франкфурт има 7400 изложители от близо 120 държави. През петте му дни се очакват около 280 000 посетители. В събота и неделя панаирът е отворен за общата публика.

#Панаир на книгата #Франкфурт #Германия #Гидо Вестервеле #министър на външните работи #литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"