Гюров с ответен удар по Тошко Йорданов и Каримански

Гюров с ответен удар по Тошко Йорданов и Каримански
A A+ A++ A

В Продължаваме промяната от самото начало на влизане в управлението дадохме заявка, че тук сме с каузи и точно за това издигнахме кандидатурата за управител на БНБ, защото това е отговорна позиция. Това заяви Андрей Гюров, който бе предложен за шеф на БНБ, но оттегли кандидатурата си.

В момента виждаме, че се получи една доста сериозна битка, която доведе до разцепление в коалицията. Нашето желание бе от самото начало да има единна кандидатура, но за съжаление не бяхме подкрепени в зала и се получиха две кандидатури. Ние сме за това, че личностите не са важни и затова се достигна до оттегляне на кандидатурата ми“, заяви Гюров в ефира на bTV.

“Видяхме, че Каримански не успя да събере подкрепата на другите партии в коалицията. Оставяме отговорността на нашите партньори да решат дали този важен пост да бъде определен от гласовете на позицията“, посочи той.

Той коментира и защо само за 3 дни си е сменил мнението по повод кандидатурата си. „Нищо не се е случило в тези 3 дни. До последния момент търсихме една обединяваща кандидатура. Не спряхме да говорим с нашите партньори за изход от ситуацията. Говорих вчера и с премиера, който от самото начало ми даде свобода да говоря както сметна за добре по отношение на кандидатурата“, каза още Гюров.

„Ние не държим на постове, поставяме държавния и обществения интерес над поста и затова оттеглих кандидатурата“, поясни той.

„Ние имаме своите съображения защо Каримански не трябва да бъде шеф на БНБ, работим добре в комисия с него, нямаме съображения относно професионализма му. Опасенията са, че той идва от българския банков сектор. Обикновено не се гледа с добри очи на това, когато се гледа за избор на БНБ. Една независима кандидатура, щеше да бъде по-добре“, коментира още Гюров.

Той разкритикува и програмата на Каримански, че в основните му приоритети не са за приемането на България в еврозоната.

Гюров коментира и собствената си автобиография. По думите му единственото, което опозицията е успяла да изрови за него, е че дисертацията му не била правилно заверена. Той призна и, че е работил Wolfsburg AG.

По повод думите на Тошко Йорданов, че ПП извършва политически рекет, Гюров заяви, че в цялата си кампания Продължаваме промяната са показали, че не влизат в съглашения. От самото начало сме дали ясни заявки и всичко е прозрачно, хората сами могат да преценят кой влиза в договорки.

"Ние не подлагаме на тест коалиционните партньори, разчитаме на тяхното държавническо мислене. Ако те продължат със своя кандидат, особено след като останалите 3 коалиционни партньори не го поддържат, това би бил един лош знак. Ако техният кандидат бъде приет с гласовете на опозицията, това би означавало една нова коалиция", коментира Гюров поведението на ИТН.

Като човек, който познава министъра на културата доста добре, знам неговия начин на комуникация и как той отговаря на съответните разговори и въпроси, който се повдигат към него.

Не можах да разбера негативните реакции. Това е начин на комуникация на един млад човек, който се обръща към своите приятели. Той вчера разясни какво е имал предвид“, каза Гюров. По думите му към момента Атанасов не трябва да подава оставка.

#Андрей Гюров #Тошко Йорданов #любомир каримански

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »