Цената на агнешкото в Ловеч достига до 24 лева за килограм

Търговия | 13 април 2022, сряда / 15:35| Показвания:



По-скъпо ще е агнешкото за великденската трапеза тази година.

"Въпреки това търсенето по традиция за празника е голямо, особено на живото тегло". Това каза животновъдът Николай  Христов, който отглежда над 400 овце в ловешкото село Деветаки.

По думите му цената на агнешкото за година се е качила от 7 на 9 лева за живо тегло. Има стопани, които го предлагат и на 12 лева. Причината за по-високите цени е двойното, а дори тройното поскъпване на фуражите.

„Царевицата от 0,25 лева за килограм се е увеличила на над 0,60 лева. Смеските бяха 0,80 лева, а сега са 1,20 лева“, посочи Христов и добави, че въпреки по-високата цена, има голямо търсене и хората предпочитат да си вземат живо агне. „Който си купува всяка година и тази ще си вземе“, каза той.

Според него обаче намаляват желаещите да отглеждат животни. Отказват се заради поскъпването на фуражите и липсата на работна ръка. 

Репортерска проверка в търговските обекти установи, че цената на агнешкото в Ловеч достига до 24 лева за килограм. В по-големите вериги магазини може да се намери на 18 лева за килограм. 


Тагове: Великден

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси