Партията на Стефан Янев се цели в центъра, вижте кога ще бъде учредена

Партията на Стефан Янев се цели в центъра, вижте кога ще бъде учредена
A A+ A++ A

Бившият двукратен служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев се очаква да учреди партията си до началото на май. Учредяването на формацията ще се случи до началото на май, уточни бившата заместничка на Янев във военното министерство и шеф на кабинета му като служебен премиер Ралица Симеонова. Днес тя е един от двигателите на бъдещия проект, пише 24 часа.

Партията ще бъде учредена, когато рекрутираме достатъчен брой хора, споделящи сходни политически идеи и възгледи, т.е. когато е налице необходимият за една подобна формация човешки капитал, обясни Симеонова. Тя посочи и къде се позиционира партията - “в национално-консервативния спектър”.

Когато в средата на март бившият съветник на президента Румен Радев обяви, че събира съмишленици, политически анализатори виждаха негласна подкрепа откъм държавния глава за неродения проект. Днес от обкръжението на Радев твърдят, че между двамата генерали има силно охлаждане. Въпреки че единственият публичен коментар на президента след отстраняването на Янев бе, че е очаквал много повече от него като министър на отбраната. Дистанцирането помежду им е станало, когато във военното министерство са били изолирани и хора, препоръчани или подкрепяни от Радев.

Възможно ли е генералът да влезе в премиерска роля преди старта на партията? От четирите политически сили в управляващата коалиция най-вече “Има такъв народ” на Слави Трифонов би могла да припознае Стефан Янев като вариант за министър-председател при евентуален нов кабинет. Малко вероятно е БСП също да подкрепи смяна на Кирил Петков, тъй като за Корнелия Нинова това все пак ще е отваряне на вратата за влияние на Румен Радев в изпълнителната власт. Както е известно, вицепремиерът и икономически министър драстично се размина с президента, който бе открит и лансиран от Нинова в първия му мандат.

#Стефан Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"