Руският крайцер "Москва" е извън играта, потъна в Черно море

Руският крайцер "Москва" е извън играта, потъна в Черно море
A A+ A++ A

Руският крайцер „Москва“ е потънал. Това съобщиха руските държaвни медии, цитирани от BBC. Рано в четвъртък сутринта бе съобщено, че “Москва”, сочен за флагман на руския Черноморски флот, е бил сериозно повреден, а версиите са крайно противоречиви. Руската страна твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев – че украинските сили са го поразили с ракети. Второто твърдение не е потвърдено от руснаците.

“При теглене към пристанище, крайцерът “Москва” поради повреди на корпуса, получени по време на пожар от детонация на боеприпас, загуби устойчивост. В условията на бурно вълнение плавателният съд потъна”, съобщава министерството на отбраната на Русия.

“Москва” е пуснат в експлоатация през 1983 г. под името “Слава”. През 1996 г. получава сегашното си име. Основното въоръжение на кораба са 16 установки на ракети П-1000 “Вулкан”.

В първите дни на руската инвазия в Украйна плавателният съд участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци. Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.

#Русия #война #Украйна #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"