Кошмарно време днес: Порои, локални наводнения, а на места - и сняг

Кошмарно време днес: Порои, локални наводнения, а на места - и сняг
A A+ A++ A

Днес през деня времето бързо ще се влоши, а причината е преминаващ през страната ни добре изразен средиземноморски циклон. Валежи от дъжд очакваме още в ранните сутрешни часове над Западна и Централна България, а до края на деня - и в останалата част от страната. По-значителни валежи очакваме в следобедните часове над Южна и Източна България, където ще паднат над 25-60 л/кв.м .

Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Източна България, тъй като през следващите 48 часа валежите у нас могат да предизвикат локални наводнения!

С понижението на температурите до края на неделния ден и вечерта срещу понеделник в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг.

 

Предупреждение за опасно време – MeteoBalkans (карта )

 

Жълт код: Издаваме предупреждение за проливни валежи с очаквано сумарно количество дъжд между 15-25л/кв.м. 

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня - повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра, възможна е и гръмотевична дейност на отделни места. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 25-60 л./кв.м. Над тези райони се повишава и рискът от локални наводнения. 

Предупреждението валежи е за Южна и Източна България.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за очаквани интензивни валежи от сняг. Той ще e придружен от силни пориви на вятъра, като над 1500-1800 метра снежната покривка може да надмине 15-20 см. Възможни са и виелици. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне стойности между 3- 10 см. Снежната граница до понеделник вечерта ще се спусне до 800-700 метра надморска височина. 

За шофьорите

Във връзка с очакваните валежи от сняг в планинските райони съветваме шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Има риск от заледявания на пътната настилка в Петрохан, Прохода на Републиката, Троянски проход, Витиня и планинските района на автомагистрала Тракия. 

Прогноза за пътищата в страната (карта ) 

Времето в планините 

В планините ще настъпи рязка промяна на времето. Още в сутрешните часове ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са те в Рило-Родопския масив и Стара планина. След обяд вятърът ще се обърне от североизток и ще се усили до бурен. До края на деня с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. До обяд максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра - около минус 5°.

Над Черноморието времето ще се задържи с променлива облачност и с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в югоизточните райони, ще има условия за значителни по количества дъждове. Вятърът ще се ориентира от североизток , ще е умерен до силен и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са 13°-15°, но до вечерта те бързо ще се понижат. 

Времето в София – През нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд. Времето през деня ще е облачно и дъждовно, а до вечерта с понижението на температурите на места в Софийската котловина дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Привечер и през нощта срещу понеделник по високите квартали на София ще се образува тънка снежна покривка. През деня гладусите в столицата   ще се понижат и реално ще се наблюдава обратен дневен ход на температурите. 

Максималните температури ще са едва 7-8°С, но до вечерта те бързо ще се понижат.

Времето в Балканите - Под влиянието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В югоизточната половина на Балканите ще паднат значителни по количество валежи. През следващите часове с нахлуването на студен въздух от североизток   температурите ще продължат да се понижават и в западните и централните райони от полуострова ще вали сняг, а в Гърция и източните райони валежите ще са от дъжд. Значителни валежи очакваме над Южна Гърция, Егейско море и Северозападна Турция.

Източник: MeteoBalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници