Експерт от КНСБ: Една трета от българите са под прага на бедност

Общество | 18 април 2022, понеделник / 12:15| Показвания:Около 520 000 от българите работят на минимална работна заплата и 800 000 получават минималната заплата, тоест 1/3 от българите са около линията на бедност. Това показват данните на директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, които той съобщи пред bTV.“Причините за инфлацията са на първо място – пандемията от коронавирус, когато бяха напечатани много необезпечени пари и бяха давани на хора, които не можеха да ходят на работа. Войната също катализира процесите, проблемът не е в търговците. Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват”, коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Според него много търговци ще намаляват на грамажите на някои пакетирани стоки с цел оставят цените на същото ниво, но ние ще купуваме по-малко.

Любослав Костов пък смята, че има проблем на макроикономическо ниво, заради разликата във вноса и износа и според него правителството няма програма за управление.

По думите на синдикалиста в борбата с поскъпването на стоките намаляването на ДДС не е удачно, защото няма да намали крайните цени за потребителите, което е станало видно с намаляването на ставката за данъка за ресторантьорите.


Тагове: КНСБ, българи, бедност, заплата

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси