"Тренд": ПП губи още подкрепа, ГЕРБ ги издухва! Възраждане бележи ръст за втори месец

"Тренд": ПП губи още подкрепа, ГЕРБ ги издухва! Възраждане бележи ръст за втори месец
A A+ A++ A

Партия “Продължаваме промяната” записва нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. “Възраждане” регистрира ръст за втори пореден месец. Над половината българи смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 47% са на мнение, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори. Това са основните изводи от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на в-к “24 часа”.

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции сега се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%. При правителството има също лек спад на положителни оценки за работата – от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

Има съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на “Продължаваме промяната” стоят най-убедени в подкрепата си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на “Демократична България” съотношението положителна – отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3.

Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази оценка, докато тези на “Има такъв народ” в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателните – 38%. Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. При разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане” доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

И този месец продължава ерозията в подкрепата към “Продължаваме промяната” – от 22,9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20,1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през април основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23,6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11,1% и 10,5% от гласуващите.

Регистрира се втори пореден месец на ръст при “Възраждане” – от 7,3% през март до 9,3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, с близки стойности до третата и четвъртата. ДБ задържа позиции на 7,1% от гласуващите, а “Има такъв народ” този месец са с 6,9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.

Проучването на Изследователския център “Тренд” е по поръчка на “24 часа”.

#проучване #Тренд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »