Проф. Николай Витанов: Дифузното разпространение угасна

Проф. Николай Витанов: Дифузното разпространение угасна
A A+ A++ A

Базовото репродуктивно число  -   днес е 0.92. Под  1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. 19 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Това се очакваше. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Дифузното разпространение угасна. Това е добре.

Над 1 - има дифузно разпространие. Под 1 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.  Виждате - обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са в пъти под 1.

Ковидът още си танцува в Западна Европа. Тук заетостта на болниците по отношение на максимално възможния брой легла за К-19 е под 10 процента. Резерви има много.

Броят на  дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.   Усреднената на седмична база дневна смъртност ще спада към 10 на ден, но бавно.

Както виждате, ситуацията продължава да се подобрява. Отбележете, че червеното изчезна от картата на риска.  Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост все още има области в червено. Тоест, рискът намалява, но вирусът още е тук. Периодът на лятно спокойствие ще дойде, но дотогава все още има време.

 
 

#Витанов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »