На прага на летния сезон: Печели или губи турският туризъм от войната в Украйна?

На прага на летния сезон: Печели или губи турският туризъм от войната в Украйна?
A A+ A++ A

След две години на ковид пандемия, турският туризъм сега е изправен пред ново предизвикателство - да задържи притока на туристи от Русия и да не позволи предстоящият сезон да бъде помрачен от последиците от войната в Украйна. Възможно ли е обаче да не се стигне до отлив на руснаци от турските курорти или дори турският туризъм да получи изгода от ситуацията?       

За да не бъде възпрепятстван притокът на руските летовници, в Турция дори ще бъде основана специална авиокомпания, която ще обслужва само полети за руски туристи до турските курорти, съобщиха турски медии. Авиокомпанията, която ще се нарича Southwind и вече е получила одобрение от Главната дирекция за гражданско въздухоплаване на Турция, ще стартира дейностите си в края на май с пет самолета Еърбъс, информира сайтът AirportHaber.

Целта е да се улесни въздушният транспорт за руснаците, след като санкциите, наложени на Москва след нахлуването в Украйна, засегнаха международните полети на авиокомпаниите, регистрирани в Русия, между които и авиопревозвачи, свързани с турските туроператори Корал, Пегас и Анекс, посочва информационният сайт Хабертюрк. Експерти предупреждават, че редовните полети на турски авиокомпании до Русия не са достатъчни да поемат туристите, а и цената на билетите оскъпява почивките им, поради което са необходими и чартъри.  

Новата авиокомпания за чартърни полети до летището в средиземноморския окръг Анталия, наричан често "Малката Москва", не е единственият инструмент, на който Турция ще разчита, за да насърчи туризма си. В. "Сабах" информира за правителствен план от три точки, който има за цел да доведе руски туристи в страната. Наред със създаването на новата авиокомпания пътната карта предвижда предоставяне на кредити на турските туроператори, базирани в Русия. Пакетът ще е на обща стойност 300 милиона долара и ще е обезпечен от Фонда за гарантиране на кредитите (KGF). Освен това големи турски туроператори в Русия като Анекс, Пегас и Корал са се договорили с националния авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс" да осигури капацитет от 1,5 милиона места за руските туристи. Отделно и авиокомпанията Пегасус се очаква да превози 500 хиляди пътници от Русия до турските плажове.

Въпреки коронавируса миналата година Турция прие близо 4,7 милиона руски туристи след резкия спад в броя им през 2020 г., когато започна ковид пандемията и руските посетители спаднаха до 2,13 милиона. Руснаците бяха първата по многочисленост група чуждестранни туристи в Турция през 2021 г., следвани от германци и украинци. Последните са наброявали два милиона души в туристическия поток в Турция през 2021 г., сочи официалната статистика. 

Тази година туристическият сектор си поставяше за цел да привлече 7 милиона руснаци и 3 милиона украинци, но поради войната в Украйна този план изглежда мъчно осъществим. Интересът на туристите от други държави трудно би могъл да покрие вакуума, който ще създаде вероятният отлив на руснаци и украинци тази година. По данни на турското министерство на туризма сумарно руските и украинските туристи съставляват близо 30 на сто от всички чуждестранни посетители в Турция. 

Според Хамит Кук, член на управителния съвет на Асоциацията на туристическите и пътническите агенции в Турция (TURSAB), Турция би могла да обърне в свое предимство ембаргото, наложено от Европа на Русия.

"Ако пресметнем, че потенциал от два милиона души от Русия ходи на почивка в страни като Испания и Италия, заради санкциите сега руските граждани нямат възможност да отидат в тези държави. Ако Турция разреши заедно с Русия проблема с транспорта, категорично смятам, че руснаците може да дойдат на почивка в Турция", казва той, цитиран от телевизия ТРТ Хабер.  

Мая Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), обаче се съмнява, че руските туристи тази година ще са колкото миналогодишните. По думите й може да се смята за положително развитие, ако броят на летовниците от Русия в турските курорти тази година достигне два милиона, писа в. "Дюня". Ломидзе е на мнение, че най-голямата спънка пред туристическия поток от Русия към Турция ще е въздушният превоз, поради което добро решение би било турското правителство да субсидира авиокомпаниите с редовни полети, за да може да бъде премахната разликата в цената на техните полети и тази на чартърите.

Представянето през първите два месеца на настоящата година подсили надеждите на Турция да привлече 7 милиона туристи от Русия тази година. През януари-февруари, преди войната в Украйна, броят на руснаците, дошли в страната, е бил с 39 на сто по-висок от същия период на миналата година. През март обаче, след началото на военните действия на 24 февруари, бе отчетено забавяне. 

Само настъпващият туристически сезон ще покаже дали високите очаквания, които секторът си поставя - за приходи от туризъм в размер на 35 милиарда щатски долара (спрямо 24,4 милиарда долара миналата година), ще бъдат изпълнени. Несъмнено роля в постигането на тази цел ще имат и действията, които правителството ще предприеме, за да доведе повече руски туристи в страната. 

#Турция #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »