Бизнесът се ангажира дизелът и бензинът да останат на цени най-ниски в Европа

Бизнесът се ангажира дизелът и бензинът да останат на цени най-ниски в Европа
A A+ A++ A
Горивата у нас да останат на най-ниските цени в Европа, както е в момента, и да няма прекомерни надценки на дизела и бензина. Такъв ангажимент са поели от Българската петролна и газова асоциация на среща с премиера Кирил Петков. Няма да се намаляват акцизите с 50 процента, както днес поискаха автобусните превозвачи.Няма обаче да се намаляват акцизите  с 50%, както днес настояха автобусните превозвачи.
 
Председателят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев обяви след срещата с премиера за постигнатата договорка:

„Нито един търговец не бива да си и помисля в този труден период на високи цени на енергоресурсите, в това число и на горивата, да си позволява прекомерни надценки. Нещо повече, дори и надценки, които може би трудно покриват разходите на търговските обекти“.

Кирил Петков каза, че цените на горивата - дизела и бензина - в България остават най-ниските спрямо страните в Европейския съюз, а покачването е заради световните пазари:

„Следим по цялата линия на добавената стойност. Ние не сме доволни от тези цени на бензиностанциите, но, за съжаление, в момента въпреки тези високи цени сме пак с най-евтината цена в целия Европейски съюз, а пазарът е отворен“.

Що се отнася до желанието на превозвачите, които планират протести след празниците, премиерът беше категоричен че искането акцизите на горивата да се намалят наполовина не среща разбиране в Брюксел:

„За съжаление, на срещата на европейските лидери нямаше разбиране, защото много тях вече имат по-висок акциз и едно допълнително намаляване, дори и временно, защото аз помолих за временно намаляване, не беше прието добре, защото другите страни не могат да си го позволят като бюджетно движение. За съжаление, не е възможно в рамките на Европейския съюз в този момент“. 

Източник: БНР

 

#БПГА #Кирил Петков #бензин #нафта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"