Заведенията: Г-н Асен Василев, сори, но сте неадекватен към бизнеса

Заведенията: Г-н Асен Василев, сори, но сте неадекватен към бизнеса
A A+ A++ A

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват възмущение от поредното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с което директно атакува нашия бранш!

В свое публично изявление г-н Василев казва, че е против диференцираната ставка на ДДС, защото „видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител.“

Г-н Василев, сори, но се държите неадекватно към бизнеса. Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените! Нашият бранш беше затворен за около година, та можеше и нулеви цени да обявим, защото през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат, на което огромна част от нашите колеги фалираха!

Но антикризисното намаляване на ДДС спаси поне останалите, които успяха да запазят препитанието си и голяма част от служителите си. Поради тази причина е много важно тази ставка да бъде запазена и след края на годината. Защото, г-н Василев, ако разбирахте поне малко от бизнес, щяхте да сте наясно, че след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално.

Правителството си е раздало опорни точки колко много помагало на бизнеса и ги развява по телевизора. Не! Ние сме част от българския бизнес и ви казваме, че само ни мачкате и от вас няма никаква подкрепа.

Сега спирате и без това скопената мярка 60/40 в разгара на летния сезон. Имахме известни съмнения дали го правите от незнание и неопитност, но вече сме убедени – целите се в закриването на цели сектори от българската икономика. Защо го правите, още не можем да разберем…

Намалената ставка на ДДС за заведенията беше с цел да се подпомогне конкретно бизнеса (нещо чуждо за „Продължаваме Промяната“). По този начин всъщност цените не се намалиха към крайния потребител, но задържаха нивото си. Сега вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но вие не правите нищо и в тази посока.

Освен това, темата за намаляването на ДДС в ресторантьорския бранш се коментира отдавна, защото е свързана с намаляването на ДДС при хотелиерството (което е факт) - в подкрепа на туризма, а ресторантьорството също е част от отрасъл "Туризъм".

            Та вземете да свършите нещо смислено най-накрая за българския бизнес и престанете да го мачкате, защото имахте претенции, че идвате от частния сектор. Но ако така сте управлявали и собствените си фирми, интересно е как сте си намирали дори чистачки (с цялото ни уважение към труда им, защото ние, за разлика от вас, го познаваме)…

П.п. А цената на тока, която в момента бизнесът плаща, и 0% ДДС не може да я компенсира.

#БАЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »