Радев се видя с Кулеба, чу молба за военна помощ и, че над 10 българи са избити от руснаци

Радев се видя с Кулеба, чу молба за военна помощ и, че над 10 българи са избити от руснаци
A A+ A++ A

Украинският депутат от български произход Антон Киссе придружи днес външния министър на Киев Дмитро Кулеба на срещата му с президента Румен Радев и лично го помоли страната ни да окаже всякаква възможна помощ на нападнатата вероломно от Русия негова родина.

"133 националности има в Украйна, всички те защитават своята страна. Повече от 10 българи загинаха на фронта. Преди няколко дни буквално бях на погребение и не мога да предам мъката на хората. Цяло село на колене изпраща своя герой.

Искам България да помогне с всичко възможно на нашата родина Украйна, защото ние се отнасяме с голяма любов към нашата прародина България", обърна се Киссе към Радев. 

Не се чу дали има реакция от президента, защото медиите бяха помолени да напуснат срещата.

По инициатива на Румен Радев правителството отпусна 2000 каски и 2000 бронежилетки с условието да бъдат предоставени на цивилни граждани за защита. България и Унгария са единствените европейски държави, които не дават военна помощ на Украйна.

В началото на срещата президентът заяви, че Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки.

"Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена. Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини. Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни", каза Радев.

Той допълни, че с тревога следи бойните действия и настоява за бързо международно разследване и наказание на виновните за зверствата.

Кулеба започна с комплимент за Радев:

"Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат."

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, каза той по повод неохотата, с която официална София подхожда към украинското искане за военна помощ.

#Румен Радев #Дмитро Кулеба #военна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"