Тошко Йорданов към коалиционните партньори: Може да съм тъп, но не чак толкова

Тошко Йорданов към коалиционните партньори: Може да съм тъп, но не чак толкова
A A+ A++ A

Хората на Слави Трифонов от „Има такъв народ“ пак влязоха в конфликт с коалиционните си партньори. Повод отново стана проекторешението за разплащане на Агенция „Пътна инфраструктура“ по спорни договори за ремонти.

По време на пленарния дебат днес злополучният кандидат за управител на БНБ и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН направи предложение за поправки, което обаче доведе до нов смут.

Затова председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов реагира: „Предложението, което направи нашият депутат и председател на Бюджетна комисия Любомир Каримански, е абсолютно точно и вярно. Съжалявам, че г-н Ананиев (от „Продължаваме промяната“), който ръководи Комисията по регионално развитие, не знае, че в бюджета няма предвидени пари за това и ще трябва Министерството да ги взима от собствения си бюджет и после ние трябва да актуализираме бюджета, за да ги възстановим. Това трябва да е пределно ясно още сега – че ние ще трябва да направим това, иначе това Министерство ще стартира, ако това мине, с близо половин милиард минус предварително. Също така забелязах веселия хаос, който настъпи сред коалиционните ни партньори, след като той обяви това предложение. И сега ние „Има такъв народ“ сме в интересна ситуация и аз ще се обърна към депутатите на „Има такъв народ“: колеги, предложението на г-н Каримански е абсолютно точно, вярно, правилно и справедливо. Това е истината. От друга страна, познавайки манталитета на коалиционните ни партньори, напълно е възможно след това те да гласуват против цялото решение и ние отново да блокираме този проблем. Затова ви предлагам, въпреки справедливостта и истината, вие и ние заедно с вас да гласуваме против предложението на г-н Каримански, за да постъпим коалиционно, вярно – тъпо, но коалиционно. Защото проблемът е голям и засяга твърде голяма група хора.

И искам да стане ясно, че след като това, живот и здраве, мине по начина, по който е предложено, отговорността за всякакви забавяния, мотания, проблеми, неплащания, тъй като тези неща ще дойдат тук в парламента, всички, които са засегнати, да отиват при Кирил Петков, при Асен Василев и при ПП, ДБ и БСП. Така че, колеги, предлагам ви да гласуваме като коалиционни тъпи партньори!“

Любомир Каримански след това обясни, че оттегля предложенията си, за да улесни колегите си.

Йордан Цонев от ДПС пък се обърна към парламентарния шеф на ИТН: „Г-н Йорданов, не знам дали е тъпо, но при всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи противозаконно и ако е релевантно на тъпо, значи е тъпо. Миналия път обяснихме, че правомощия на изпълнителната власт не могат да бъдат прехвърляни на законодателната дори с решение на Народното събрание. Защото това нарушава баланса на властите, а това има право да го направи само Велико Народно събрание.“

Освен това не г-н Каримански, а първи проф. Петър Чобанов (депутат от ДПС) обяснил, че не може средствата да са за сметка на бюджета на Министерството на регионалното развитие, а трябвало да се плати от централния бюджет.

Според Цонев съобразно Закона за публичните финанси не може със средства от бюджета за тази година да се плащат задължения, възникнали миналата.

Тошко Йорданов се съгласи: „Вярно е, противоконституционно е това, което ще направим.“

„Затова казах, че предлагам на колегите да бъдем коалиционно верни и тъпи в тази ситуация“, добави той.

ИТН обаче държали да има отделна комисия в парламента, която да контролира всички разходи по министерствата, а не само тези на АПИ.

„Някои от вас си позволяват да правят намеци, че въпреки всичко след това щяло да има някакви далавери, намеквайки за Министерство на регионалното развитие. Добре. Ние ще бъдем коалиционно верни и тъпи! Но като ще е така, нека да има парламентарна комисия, която да гарантира, че всички други плащания ще бъдат честни. Защото 600 милиона срещу 13 милиарда в министерството на Лорер – аз може да съм тъп, ама не чак дотам“, завърши пак нападателно Тошко Йорданов.

#Тошко Йорданов #ИТН #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »