85% от българите очакват повишения на цените в следващите месеци

85% от българите очакват повишения на цените в следващите месеци
A A+ A++ A

Българите трайно са свикнали с мисълта, че предстоят предизвикателства за жизнения стандарт у нас

Дори на този фон обаче обществото продължава да декларира преобладаваща толерантност към идващите у нас бежанци от войната в Украйна. Вероятно и заради цените, и заради войната, а и заради конкретните вътрешнополитически алтернативи, нежеланието за нови политически трусове като предсрочни избори е сериозно. Един от ясно положителните сигнали напоследък се е оказало отпадането на противоепидемичните мерки у нас, свързано с текущата ниска точка на зараза с коронавируса – то се одобрява широко. Това сочи проучване на „Галъп Интернешънъл Болкан”.

На въпрос за необходимост от предсрочни избори 47,4% отговарят отрицателно, а 22,2% – положително. Останалите не могат да отговорят. Данните ясно сочат, че опцията „нови избори“ не е предпочитана – това обикновено е свидетелство за липса на изградена конкретна политическа алтернатива, за умора от политическата несигурност и т.н.

84,9% от пълнолетните българи очакват повишения на цените в следващите месеци. 7,5% смятат, че цените ще остават същите, а само 2,9% мислят, че те ще се понижат. Има и малка „сива зона“ – без отговор. Данните от последните две тримесечия на независимата изследователска програма обаче показват, че ръстът на тревогата не е продължил – през есента очакването за повишения на цени бе достигнало процент, близък до 90, а през зимата – над 86%. Това означава, че българите явно вече привикват с мисълта, че цените ще продължат своя ръст, а и тревогата вече е достигнала потенциални предели.

49,9% от анкетираните не споделят схващането, че бежанците от Украйна са заплаха за сигурността в България. На обратното мнение са 25,2%, а станалите се колебаят. Сравнението с други индикатори, които „Галъп интернешънъл болкан“ ползва в годините, включително и при други конфликти, показва, че бежанците от Украйна са приети от българите. Това прави впечатление, особено на фона на тревогите за високи цени и за качеството на живота у нас, и засега не се променя, дори и при наличието на някакво напрежение около битови въпроси, свързани с бежанците.

На фона на войната и цените, подходът към коронавируса у нас напоследък среща отчетливо одобрение. 57,8% одобряват, че задължителното носене на маски стана препоръчително, а 29,3% не го одобряват. Останалите не могат да преценят. Данните показват, че в този специфичен ресор е една от най-силните обществени оценки за текущите политики.

Вълната на интервюиране бе сред 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »