Украйна поиска оръжие, България няма ясен отговор (ОБЗОР)

Украйна поиска оръжие, България няма ясен отговор (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Украйна е поискала официално оръжия от България. Това е станало на срещата между външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и премиера Кирил Петков. За такъв разговор разказа самият украински министър, който днес се срещна с депутатите в Народното събрание.

Темата „оръжия за Украйна” стана причина за остри противоречия както в коалицията, така и между власт и опозиция.

И докато спорът там е дали да изнасяме въоръжение за зоната на конфликта, според „Възраждане” България отдавна правела това - през трети страни.

„Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същ списък на всички страни-членки на НАТО и България получи същия списък”, заяви Дмитро Кулеба.

Украйна обаче разбирала вътрешнополитическото напрежение, което предизвиква изпращането на оръжия. На фона на предупреждението от БСП, че са готови да си тръгнат от коалицията.

„Ние уважаваме вътрешнополитическата ситуация, но бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия”, заяви Кулеба.

„Това е неговото мнение, има право да го изразява. Смятаме, че помагаме на мира. Даване на още оръжие означава удължаване на войната”, заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Исканата военна подкрепа е била обсъдена още вчера между премиера Кирил Петков и Дмитро Кулеба, обясни в кулоарите на парламента министърът на външните работи Теодора Генчовска. Но без да влиза в конкретика за това има ли поети ангажименти.

Без ясен отговор остана и въпросът – обсъждана ли е оръжейна подкрепа на среща между украинския външен министър и депутати на закрито заседание на комисията по външна политика.

„Беше изразена позицията на вносителите на тези предложения и те информираха Дмитро Кулеба за това, което искат”, заяви Теодора Генчовска, министър на външните работи на България.

„Не е повдиган въпросът за изпращане на оръжие. Това беше работна среща”, каза  Венцислава Любенова от „Продължаваме промяната”.

Поисканата военна подкрепа стана повод и за политически престрелки. Опозицията обвини премиера, че крие истината.

„Управляващото мнозинство умишлено саботира разглеждането на тези текстове”, заяви Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Атака дойде и от  партньорите.

„България е единствената страна заедно с Унгария, която не оказва военна помощ”, коментира Атанас Славов, „Демократична България”.

„И аз се учудвам защо все още не е в дневния ред на парламента. България трябва да има единна позиция по отношение на това какво ще изпращаме в Украйна”, заяви Станислав Балабанов, „Има такъв народ”.

На фона на спора от „Възраждане” твърдят, че оръжия за Украйна се изпращат и сега.

„Те, разбира се, не отиват директно в Украйна, те отиват в Полша или Румъния и там се претоварват”, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”.

Въпрос не за оръжия, а за история беше повдигнат по време на срещата на украинския външен министър и президента Румен Радев.

„Още в първите часове на войната България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Русия към вашата страна. Още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо”, заяви Румен Радев.

„След като Русия нападна Украйна малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братски, освен ако нямат предвид Каин и Авел”, каза Дмитро Кулеба.

Сега решението „За” или „Против” изпращането на оръжия за Украйна е в ръцете на депутатите.

#Дмитро Кулеба #оръжие #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"