Яйцата се оказаха хит на пазара в Одрин сред българите

Яйцата се оказаха хит на пазара в Одрин сред българите
A A+ A++ A

Големият хит сред българските купувачи в Одрин са яйцата. На съботния пазар, както и в големите хипермаркети, това е най-търсената стока навръх Страстния четвъртък.

„Нормално не продаваме такива количества, но всяка година в навечерието на празника на християните увеличаваме доставките и имаме големи продажби и много добри промоции", коментира търговец голяма верига магазини в Одрин.

„За втора година си купувам тука яйцата за боядисване, чисто бели са, голям размер, не се пукат докато ги варя и лесно се белят", хвали стоката Мари, докато товари багажника на кола със сливенска регистрация.

Не без значение е и цената, между 18 и 30 стотинки за бяло яйце размер XL и тегло в зависимост от разфасовката, магазина и производителя. „Чок буюк бой“ – много голям размер, рекламират стоката си съседите от юг.

Съвпадналото по време падане на ограниченията при влизане у нас и разхлабването на мерките срещу COVID-19 в самата Турция и свалянето на ДДС за хранителни продукти и хигиенни материали от 18 на 8 процента предизвика ренесанс на пазарния туризъм сред българите.

Хотелите в Одрин са заети на ок. 80 процента, денем заради поста за Рамазан заведенията са празни и ги посещават само туристи, но за най-популярните ресторанти и механи за след залез слънце е нужна предварителна резервация.

Традиционно освен битова химия, храни и облекла българите търсят в Одрин и лекарства. Местните аптеки изпълняват български рецепти. „Купувам тук, защото лекарствата са в пъти по-евтини. За хипертония взимам два медикамента, за които дори с реимбурсация от НЗОК у нас плащам ок. 35 лева. Тук с тези пари си купих лекарствата за пет месеца напред, т.е. са пет пъти по-евтини“ – разказва на излизане от популярната аптека „Ерен Савашчъ“ българка с торба илачи.

„Голяма част от клиентите ни са българи. Оплакват се, че у вас лекарствата са с много високи цени. Защо има разлика ли? Не, не защото вашият пазар е малък. При нас цените на медикаментите не са пазарни, а са регулирани от държавата. Тя е този, който преговаря с големите производители на лекарства и договаря най-добрата цена, ние наистина сме голям пазар, но факт е, че държавата успява да принуди производителите да продават на ниски цени. А след това не позволява на аптеките да продават над пределните", обяснява за „Телеграф“ на добър български фармацевт.

#яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »