Защо Путин се отказа да щурмува Азовстал?

Защо Путин се отказа да щурмува Азовстал?
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин нареди да се отмени щурма на територията на завода "Азовстал" в Мариупол. На среща с военния министър Сергей Шойгу той определи щурма като нецелесъобразен. Въпросът е защо, посочва Би Би Си.

Руските войски вече няколко седмици се опитват да завземат металургичния завод "Азовстал", който е убежище на група украински бойци и много цивилни жители. Точният брой е неизвестен. Според оценки на руското министерство на отбраната, сега на територията на индустриалната зона "Азовстал" се намират 2 500 човека. Руските военни се позовават на данни от предали се в плен украински бойци.

Украинските власти смятат, че там може да има до 1000 цивилни граждани. Такова число назова украинският вицепремиер Ирина Верещук. Според кмета на Мариупол Вадим Бойченко в "Азовстал" има между 300 и 1000 цивилни.

Независимо потвърждение на тези данни няма.

Заводът заема огромна територия между река Калмиус от едната страна и Азовско море – от другата. Разполага със собствено товарно пристанище и система от подземни комуникации.

На срещата с Путин Шойгу нарече Мариупол "столица на националистите" от "Азов". Министърът докладва, че градът е под руски контрол с изключение на индустриалната зона "Азовстал".

"Украинските бойци и чуждестранните наемници" там имат "надеждно укритие", заяви Шойгу. По негови данни на територията на завода остават около 2000 човека.

"Предложеният щурм на промишлената зона смятам за нецелесъобразен, нареждам да го отмените", каза Путин след доклада на Шойгу за ситуацията в Мариупол.

"Това е случай, когато трябва да мислим – всъщност, ние винаги трябва да мислим, в дадения случай повече, за опазване на живота и здравето на нашите войници и офицери. Не е нужно да се катерят в катакомбите и да пълзят там под земята в тези промишлени обекти. Блокирайте тази промишлена зона така, че муха да не може да прехвръкне", разпореди Путин.

Той освен това обеща да бъде гарантиран животът на всички украински военни, които се предадат.

Отказът от щурм на "Азовстал" на пръв поглед изглежда като жест на добра воля от страна на Путин, продиктуван от грижа за живота и здравето на руските военни, докато в същото време генералите са изпълнени с решимост да приключат в най-скоро време с укриващите се в завода.

"Що се отнася до онези, които се укриват в завода "Азовстал" и бяха напълно блокирани там и по целия периметър, на нас са ни нужни от порядъка на три-четири дни, за да приключим тази работа в "Азовстал", бяха последните думи на Шойгу, докладвайки на Путин, преди да получи нареждане да отмени щурма.

Защо Путин промени решението си за щурма на "Азовстал"?

Първа версия – военна

"Азовстал" е огромен завод, строен по съветско време. В него има един цял подземен град с разгърната система от комуникации. Според някои сведения, отделни негови съоръжения са в състояние да издържат ядрен удар, посочва Би Би Си.

Заводът е отбраняван от голяма група украински военни, които са добре подготвени и мотивирани да продължат съпротивата. Няма информация с какви запаси от оръжие, боеприпаси и продоволствия разполагат отбраняващите се. Затова пък е известно, че обсадените имат достъп до морето, а следователно и неограничени запаси вода (питейна вода може да се получи чрез изпаряване на морска), което в условията на блокада е дори по-важно, отколкото запасите от храна.

Щурмуването на такъв укрепен район от пехотните сили (а друг начин няма) може да продължи няколко седмици без гарантиран резултат, като огромните загуби са неизбежни, а как те да се компенсират е голям въпрос.

От края на февруари – началото на март, когато започна руското настъпление в Мариупол, украинските войски в този регион дават отпор срещу значимите сили на руснаците и на самопровъзгласилата се "Донецка народна република". Украинският президент Володимир Зеленски наскоро спомена за 10-хилядна групировка на противника, при това без да отчита войниците, които са били убити и ранени в хода на бойните действия.

Обявеното мащабно руско настъпление в южната част на Донбас (по линията Гуляйполе - Великая Новоселка) засега се развива вяло. Но ако към него бъдат прехвърлени силите, отделени за щурма на Мариупол, ситуацията за Украйна може сериозно да се влоши там.

Съдейки по изявлението на Шойгу за това, че територията около "Азовстал" е надеждно блокирана, може да се предположи, че той вече не смята украинските бойци на територията на завода като сериозна заплаха в тила на руските войски на южния фланг.

Вероятно сега руското военно командване планира да изведе част от войските си в друго направление, а останалите да продължат блокадата, обстрела и бомбардировките срещу "Азовстал" дотогава, докато украинският гарнизон изчерпа своите сили, продоволствени запаси и ресурси за съпротива.

Втора версия - политическа

В брифинга на британското военно разузнаване от 19 април се посочва: "Неспособността на Русия да потисне съпротивата в Мариупол и безразборните руски атаки, които поразяват и цивилното население, свидетелстват за това, че руските военни продължават да не са в състояние да постигнат своите цели толкова бързо, както им се искаше".

Никой не се ангажира да прогнозира срокове за приключване на руската военна операция в Маруипол, а времето е малко. Както съобщи Си Ен Ен, като се позова на източници от американската администрация, Путин иска да постигне каквато и да е победа до 9 май. Тази дата има за него огромно символично значение – на този ден в Москва се провежда грандиозен военен парад, а на Путин му се иска да обяви успех на започната от него "спецоперция" в Украйна.

Но в условията на продължаващ щурм срещу "Азовстал" и съобщения за масова смърт на цивилни и военни от двете страни, е трудно да убедиш дори най-доверчивите руски граждани в това, че военната операция в Мариупол е завършила успешно.

Ако обаче активната фаза на операцията в "Азовстал" бъде "замразена", но пък се обяви "освобождението" на града и пробив към сухопътния коридор към анекисрания Крим, такава версия за победа може и да мине пред руската публика.

От друга страна, отказът да се щурмува "Азовстал", оставя шансове за политически диалог. Президентът Зеленски предупреди, че унищожаването на украинските защитници на Мариупол поставя точка на преговорите с Русия.

Киев постоянно заявява, че градът е невъзможно да бъде деблокиран по военен път, затова се предприемат политически стъпки – опити да се повлияе на Русия чрез лидерите на други страни.

Алексей Арестович, съветник към кабинета на украинския президент, смята, че разпореждането на Путин за отказ от щурм свидетелства за това, че руските войски са фактически неспособни да завземат завода.

"Путин "прояви грижа за руските войници". Това означава, че те не могат физически да завземат "Азовстал". Разбрали са това. Те понесоха огромни загуби. Нашите защитници продължават да удържат завода", коментира Арестович на брифинг в четвъртък.

Трета версия- икономическа

"Азовстал" е един от най-големите металургични комбинати в Европа.

До войната заводът произвеждаше годишно около 4 млн. това стомана, 3.5 млн. тона чугун, 1.2 тона прокатни изделия. Продукцията на "Азовстал" се използва за строителството на кораби, мостове и нефтопроводи. Това бе единственият завод в Украйна за производство на железопътни релси.

Независимо от огромните разрушения, причинени на завода в хода на боевете, Москва може би все още се надява да спаси нещо ценно.

Източник: Медиапул

#Владимир Путин #Азовстал #Мариупол #Украйна #щурм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »