„Блумбърг”: Докато натискът върху Европа за оръжия за Украйна расте, България остава настрана

„Блумбърг”: Докато натискът върху Европа за оръжия за Украйна расте, България остава настрана
A A+ A++ A

„Докато натискът върху европейските държави да изпратят тежко въоръжение в Украйна се увеличава, една от страните-членки на НАТО, разположена на източната граница на военния алианс, остава настрана". Това съобщава „Блумбърг", коментирайки противоречията в страната ни по повод разединените позиции относно изпращането на оръжие за Украйна, предаде БГНЕС.

„България, въпреки че е забележителен производител на автомати „Калашников" и боеприпаси, досега е ограничила приноса си към отбраната на Украйна до хуманитарна помощ, каски и бронежилетки. Член на Организацията на Северноатлантическия договор от 2004 г., България също така има дълга история на връзки с Москва, което затруднява перспективата за доставка на оръжия“, пише агенцията.

Тя коментира посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и това, че все още няма отговор от българското правителство относно предоставянето на военна помощ.

„Докато германското правителство под ръководството на канцлера Олаф Шолц понесе основната критика сред европейските съюзници за това, че не прави достатъчно, за да гарантира, че Украйна може да се защити от руската инвазия, други държави-членки на Европейския съюз, също протакат действията си. България, най-бедната страна-членка на ЕС, е една от тях", пише „Блумбърг".

Според агенцията, разединената управляваща коалиция под ръководството на министър-председателя Кирил Петков се намира в задънена улица по този жизненоважен казус.  

Източник:БЛГНЕС
 

#оръжия #Украйна #Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"