Почина създателят на оркестър "Карандила"

Почина създателят на оркестър "Карандила"
A A+ A++ A

Почина знаменитият основател на оркестър "Карандила" Ангел Тичалиев, съобщиха във Фейсбук сливенските журналисти Веселина Седларска и съпругът й Костас Анастасиу. "Сбогом на Ачо! Ангел Тичалиев, създател и ръководител на оркестър "Карандила". Замина на небесно турне да весели горе душите", написа Седларска.

Тичалиев е потомствен музикант - тромпетист и перкусии. Създава "Карандила" през 1995 г. Но според местните сайтове оркестърът е съществувал като формация и по време на баща му Михаил Тичалиев - Мамулито поне 30 години, но е бил без име. Ангел е бил диригент на военния духов оркестър в Айтос и като се прибира в средата на 90-те в Сливен, събира 12 музиканти от оркестрите на Трета армия.

Оркестър "Карандила" имат 6 издадени албума и съвместни участия с Горан Брегович, Милчо Левиев, Биг Джон, Селиа Мара, I-Wolf. През 2002 г. участват в продукцията на Виенската народна опера "Графиня Марица" на Имре Калман под режисурата на Вера Немирова. През 2006 г. сливенската група стана първата българска формация с едномесечно промоционално европейско турне, посветено на издадения същатата година албум Cyclops Camel. На следващата година участват в поредица от концерти по течението на река Дунав, организирани от популярния австрийски музикант Хуберт фон Гойсерн в рамките на "Линц 2009 културна столица на Европа".

През 2007 г. Ангел Тичалиев създава и "Карандила джуниър" с 14 деца от сливенското гето. В двора на къщата си в кв. "Надежда" прави миниучилище и обучава там новите музикални надежди. Всички живеят на една улица в квартала, наричат я "Циганския Бродуей". Тичалиев оглавява и читалището "Карандила Джипси" в кв. "Надежда". През 2011 г. "Карандила Джуниър" представиха дебютния си албум Гето "Надежда" на голям концерт в София.

Снимка: ridasliven.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"