Позицията на ДБ - да се помогне на Украйна с оръжие, категоичен е Христо Иванов

Позицията на ДБ - да се помогне на Украйна с оръжие, категоичен е Христо Иванов
A A+ A++ A

"Няма смисъл да организираме Коалиционен съвет във вторник (26 април), от него има смисъл да се случи, след като премине посещението на българската делегация в Киев". 

Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов и посочи, че от ДБ още не са решили кой ще бъде техен представител във водената от премиера Кирил Петков делегация от представители на управляващата коалиция в Украйна:

"Ще преценим кой ще е представителят ни. Към момента не изглежда това да съм аз", каза той.

 Позицията ни е еднозначна - да се помогне на Украйна с военна помощ, категоричен беше Иванов и уточни, че тя не е позиция, която се формира в Киев и "тя е нашата гледна точка как изглеждат националните ни интереси".

"Ние ще се възползваме от възможността, която имаме - всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на парламента. Ще вкараме на 4 май проектите за решение в пленарна зала и ще настояваме да се гласува точката във вариант, в който става дума за военна помощ за Украйна", допълни лидерът на ПГ на ДБ.    

 По думите му заявките на ГЕРБ-СДС и ДПС дават повод за очакване тази версия на решението да получи достатъчна подкрепа.

 "България трябва да подпомогне усилията на Украйна. Всички страни от НАТО, с изключение на Унгария, са дали военна помощ. В момента това е възможност не само да се отблъсне руската агресия, но и възможност България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има огромна нужда", коментира Иванов. 

Той обясни, че последният пакет американски помощи е така формулиран, че предвижда средства за ускоряване на модернизацията на въоръжените сили на страните от Източна Европа и ние имаме интерес да се включим в това, "но не може да стане като лицемерничим":

"Трябва ясно да заявим, че даваме военна помощ за Украйна - и с дарения, и като продаваме абсолютно легитимно".

#Христо Иванов #ДБ #позиция #оръжие #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »