Илон Мъск купи Туитър за 44 милиарда долара

Илон Мъск купи Туитър за 44 милиарда долара
A A+ A++ A

Бордът на директорите на социалната платформа Twitter прие предложението на милиардера и предприемач Илон Мъск за закупуване на компанията, съобщава CNBC.

„Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството“, посочва Мъск в съобщение, в което се обявява сделката на стойност 44 млрд. долара. „Искам също така да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код, за да повиша доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора. Twitter има огромен потенциал – с нетърпение очаквам да работя с компанията и общността на потребителите, за да го отключа”, добавя изпълнителният директор на Tesla Inc. и най-богат човек на планетата.

Сделката е единодушно одобрена от борда на компанията и се очаква да бъде завършена по-късно тази година. Мъск си осигури 25,5 млрд. долара дълг и ще предостави около 21 млрд. долара собствен капитал за финансиране на сделката.

По-рано в понеделник стана ясно, че Тwitter е започнал преговори относно офертата на Мъск. Много от акционерните в компанията призоваха ръководството да не пропуска възможността за сделка, след като стана ясно, че предприемачът е осигурил нужното финансиране на трансакцията.

По-рано Мъск подчерта, че това е неговата „най-добра и финална“ оферта за придобиването. Въпреки това бордът на компанията реши да разговаря с него за събиране на повече информация за това дали той ще може да завърши сделката или дали ще са възможни по-изгодни условия за придобиването.

Пазарната капитализация на Twitter се оценява на 39,50 млрд. долара към април 2022 г., с което компанията се нарежда на 441-о място по стойност.

Инвеститорите в Twitter ще получат по 54,20 за всяка акция в компанията, която притежават. Цената е с 38% по-висока от стойността на акциите при приключване на редовната търговия на 1 април, последния работен ден преди Мъск да разкрие своя дял в Twitter, което предизвика рали.

Мъск, един от най-популярните и активни потребители в Twitter с повече от 83 милиона последователи, започна да увеличава своя дял в компанията през януари. До март той засили критиките си към Twitter, твърдейки, че алгоритмите на компанията са предубедени и емисиите са претрупани с автоматизирани нежелани публикации. Той също така предположи, че ръстът на потребителите на Twitter е надуван от ботове. След като отхвърли поканата да се присъедини към борда на компанията, на 14 април той предложи да направи Twitter частен, заявявайки, че ще направи платформата бастион на свободата на словото.

#илон мъск #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »