Василев: Позицията на президента Радев за оръжието на Украйна е позорна

Василев: Позицията на президента Радев за оръжието на Украйна е позорна
A A+ A++ A

Позицията на президента Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на пресконференция на „Продължаваме промяната”.

Преди това Василев коментира, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”, каза вицепремиерът.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

Снимка: Стоп кадър/НОВА

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"